Sport genom Sveriges historia

Något som blivit enormt populärt i Sverige genom åren är sport. Sport finns i modern tid i varje samhälle och är något som enat folket i över hundra år. Vi ska se på sportens framfart och hur utvecklingen skett, vilka sporter som traditionellt varit mer engagerande och vilka som kommit mer på slutet. I Sverige blev sport ett större fenomen på slutet av 1800-talet, det kan vi se då den första svenska fotbollsmatchen spelades år 1892 mellan Örgryte Sportsällskap och Lyckans Soldater från Göteborg. Dock hade redan Gymnastiska Centralinstitutet etablerats år 1813. Idag är det känt som Gymnastik- och idrottshögskolan.

Det kom dock att dröja innan sport blev så pass organiserat som det är idag med fulla läktare och stora pengar. 1903 bildades Riksidrottsförbundet som kom att bli den största organisationen för sport, och har idag vuxit till tre miljoner medlemmar och 22 000 föreningar. Organiseringen av till exempel fotboll skedde med influenser från England och deras regler, tidigare hade en rugbyliknande variant spelats i Sverige. Men detta kom att ändras på när flera klubbar gick samman och kom överens om nya regler.

Innan organiseringen skedde var sport mer individuellt och utspritt, Upsala simsällskap hade funnits i existens sedan 1796 och Kungliga Segelsällskapet sedan 1832. Mellan 1913 – 1931 utgick statsbidrag för att främja idrottande och sporterna växte i rasande takt.

Kollar man på ishockey som vuxit till att bli riktigt populärt introduceras sporten först på 1920-talet. Den låg lite efter fotbollen och Svenska Fotbollsförbundet var ansvarade de två första åren även för svensk ishockey. Det fanns dock tidigt liknande islekar, men inte organiserat på samma vis, eftersom att sjöar och vatten frös till över vintern förekom naturligt lekar på denna is. Dessa lekar påstås ha gett upphov till både bandy samt ishockey. Idag är sporten så pass populär att den går att följa både online och på TV, man kan till och med spela för pengar på sporten. Ett exempel är hos Bet365 där det presenteras bettingstips för ishockey och odds. Annat än för 100 år sedan kan man lugnt säga, men man undrar dock om det förekom spel på resultat även då.

Vi kan även följa andra spännande tidslinjer inom idrottens värld med sporter som tennis, golf och simning. Alla har haft en liknande utveckling i takt med att folk fått tid över och 8 timmars arbetsdag kom att träda i kraft år 1919. Från att ha varit en sysselsättning för de rika med tid har det kommit till att bli en vardagsaktivitet för gemene man. Idag hittar vi idrottsplatser över hela landet och man kan ansluta till föreningar av alla slag för att få vara med och prova på sporter. Än idag ges föreningsbidrag ut av staten för att främja idrottande och en bättre hälsa, proffsen livnär sig på idrottandet och det är många ungdomars dröm att kunna göra just det. Dock är konkurrensen hård och det är få som har lyckan att få prova på proffsspel, men idrottande är fortfarande lika kul oavsett om du är proffs eller ej.