Stora historiekryssningen för fjärde gången

Harrison, Knutsson, Holmgren, Lennartsson, Hårdstedt och Ekero Eriksson. Foto: Hans Jonson, Pär Nordlund, okänd, okänd, Urban Lindstedt och Göran Segeholm.

Föreläsarna Dick Harrison, Ulrika Knutson, Richard Holmgren, Rebecka Lennartsson, Martin Hårdstedt och Kristina Ekero Eriksson. Foto: Hans Jonson, Pär Nordlund, okänd, okänd, Urban Lindstedt och Göran Segeholm.

I november arrangeras Stora historiekryssningen för fjärde gången. Professor Dick Harrison och fem andra föreläsare fyller då Finlandsfärjan Silja Galaxy med historia under ett helt dygn. Kryssningen den 15-16 november arrangeras av de fyra historiska tidningarna i Bonnier Publications-koncernen.

De svenska historiedagarna, som skulle ägt rum i Uppsala har skjutits upp ett år, men Stora historiekryssningen genomförs även i år. Föreläsarna till havs är Dick Harrison, Ulrika Knutson, Richard Holmgren, Rebecka Lennartsson, Martin Hårdstedt och Kristina Ekero Eriksson. De kommer bland annat att ge svaren på frågor som när startade egentligen den svenska medeltiden, kunde man ta ut skilsmässa på 1700-talet och vilket var finska krigets viktigaste slag?

– Jag är väldigt nöjd med vår uppställning av föreläsare i år. Det blir en härlig blandning av ämnen, säger Magnus Bergsten, chefredaktör för de historietidningar som arrangerar kryssningen.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet, känd från diverse medier och författare till en rad uppmärksammade böcker. I år har han utkommit med ett nytt standardverk om svensk medeltid. Ulrika Knutson är författare och krönikör. I år är hon aktuell med boken Den besvärliga Elin Wägner, som också blir ämnet för föreläsningen på kryssningen. Arkeologen Richard Holmgren berättar utifrån egna expeditioner och utgrävningar om vilken sanning som kan ligga bakom några av Bibelns legender. Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och forskningschef vid Stockholms stadsmuseum, utkom förra året med en bok om prostitutionen i Stockholm under 1700-talet. Hennes föreläsning kommer att handla om ”hanrejar och sprätthökar, kopplare och nattlöperskor”. Martin Hårdstedt är professor i historia vid Umeå universitet och inriktad på militärhistoria. Finska kriget 1808–1809 står i fokus för föreläsningen. Arkeologen och journalisten Kristina Ekero Eriksson har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat om Årstafrun och Gamla Uppsala. Denna gång tar hon sig an vikingarnas handelsresor och krigståg.

– Anmälningarna har börjat strömma in, men jag förstår givetvis att en del tvekar. Jag vill därför betona att om vi tvingas ställa in kryssningen så får man hela avgiften återbetalad, säger Magnus Bergsten.

Mer information om Stora historiekryssningen finns på Populär Historias hemsida.

(2020-07-08)

Se även Historiekryssning med Peter Englund (2019-10-14)