Sven Melander tar en tripp i tiden

Om du fick välja, vilken historisk händelse skulle du vilja uppleva på plats och kanske förändra? Eller finns det någon särskild historisk person som du skulle vilja träffa? Och i så fall varför? Det är några av de frågor som Sven Melander kommer att ställa till sina gäster på fredagskvällar i SVT. Programmet heter Retroaktivt och är ”ett intervjuprogram med mycket humor”. Första avsnittet sänds fredag den 6 februari.

Ett underhållningsprogram som bygger på ett tankeexperiment. Så kan man sammanfatta idén kring Retroaktivt, SVT:s nya underhållningssatsning. I varje program bjuder Sven Melander in en känd gäst som får välja tre historiska resmål som fascinerar henne eller honom. Ett videoinslag illustrerar hur världen såg ut vid de aktuella tidpunkterna och sedan börjar samtalet.

Sven Melander

Sven Melander blandar humor och historia i nytt underhållningsprogram.
Foto: Markus Lindgren, SVT.

– Det här passar mig perfekt och är lite av ett sammanträffande! Jag hade tänkt ta en vilopaus i vår, efter Snacka om nyheter, och läsa historia vid universitetet, säger programledaren Sven Melander, som ännu inte kan avslöja vilka gäster han kommer få besök av under våren.

Tanken är att gästernas idéer om att närvara vid vissa historiska ögonblick, deras drömmar om att träffa någon historisk person och kanske ändra någon detalj i historieförloppet också kan avslöja någonting om gästerna själva.

(2004-01-13)