Svensk fotbollshistoria 1990-idag

1990 – 2000 Tommy Svenssons ljuvliga tid

Utan tvekan är det så att perioden när Tommy Svensson var ansvarig för Sveriges landslag den mest framgångsrika perioden i svensk fotbollshistoria någonsin. Visst kan man prata om VM-silvret 1958 och om OS-guldet i London men att Sverige tar medalj två mästerskap i rad, dessutom i modern tid där konkurrensen är mycket hårdare, är unikt.

Om du är intresserad av betting så är du säkert, precis som vi, lite ledsna över att betting online inte var en grej -94 när Sverige tog hem VM-bronset i USA: Med bonus bets, väkomstbonusar och alla andra slags bonusar som nu är en realitet..

Efter fiaskot VM 1990 där Sverige förlorade samtliga tre gruppspelsmatcher med 1-2, fick Olle Nordin sparken. In kom Tommy Svensson och förbundet skulle knappast få ångra sin anställning. I EM 1992 på hemmaplan gjorde ett ungt svenskt landslag succé och tog sig hela vägen till semifinal. Där blev det förlust mot Tyskland som sedan skulle förlora finalen mot Danmark.

Två år senare var det dags för VM 1994 i USA och Sverige skulle ta sig hela vägen till semfinal och nå bronset under Tommy Svenssons första VM. Efter VM 1994 gick det inte lika bra för Tommy Svensson som misslyckades med att kvala in till EM 1996 i England och VM 1998 i Frankrike. Tommy Svensson slutade efter de två missade turneringarna och in kom Tommy Söderberg som skulle bli startskottet på en lång mästerskapssvit för svenska landslaget.

2000 – 2010 Söderberg och Lagerbäck

Tommy Söderbergs första kval var till EM 2000 och snabbt skulle han plocka in Lars Lagerbäck som assisterande tränare. Det blev succé direkt när Sverige lyckades kvalificera sig. En fotbollshysteri rådde i landet efter första mästerskapet på sex år och låtar som ”Mera Mål”, ”Explodera” och ”Campione” släpptes. På plats i Holland/Belgien blev det dock ingen succé. Blågult fick bara en poäng på tre matcher och åkte ur gruppen i Söderbergs första mästerskap.

När EM 2000 var över klev Lars Lagerbäck upp på samma nivå som Tommy Söderberg och de båda delade på huvudansvaret. Kvalet till VM i Japan/Sydkorea 2002 gick som på räls och Sverige kvalificerade sig i näst sista omgången efter en klassisk vändning mot Turkiet där Andreas Andersson nickat in segermålet på tilläggstid. I VM i Japan/Sydkorea lottades Sverige in i ”Dödens Grupp” mot Nigeria, England och Argentina. Laget lyckades skrälla sig till fem poäng och därmed gruppsegern. I åttondelsfinalen mot Senegal förlorade Sverige dock med 2-1 efter en strumprullare i Golden Goal.

Efterföljande kval var till EM 2004 och detta kan man säga är peaken under Lars-Tommy-eran. Svenska landslaget hade tre “Super swedes”, en följetång för internationell media. Zlatan, Ljungberg och Henrik Larsson var alla framstående i sina klubblag och framförallt en viss Zlatan skulle få mycket uppmärksamhet efter ett magiskt klackmål mot Italien.

I gruppen bjöd Sverige på en bländande fotboll och vann premiären mot Bulgarien med 5-0. Detta följdes upp med 1-1 mot Italien där en viss Zlatan Ibrahimovic klackade in kvitteringsmålet i vad som än idag är en svensk fotbollsklassiker. I avslutande matchen var det på förhand mycket snack om att Sverige och Danmark skulle spela 2-2 medvetet just för att det skulle ta bägge lagen vidare. Om lagen medvetet spelade 2-2 kommer vi aldrig få veta men hur som helst blev slutresultatet det i alla fall. Dock fick fotbollssommaren ett tråkigt slut när Sverige föll i kvartsfinalen mot Holland efter straffläggning.

Efter EM 2004 lämnade Söderberg sitt uppdrag och Lagerbäck fortsatte solo. Han lyckades ta Sverige till VM 2006 i Tyskland och Sverige gick dessutom vidare från gruppen, utan att imponera spelmässigt. Mot Tyskland i åttondelsfinalen blev det dock för svårt och Sverige fick lämna VM.

Lagerbäcks sista mästerskap skulle bli EM 2008 men det blev inte heller någon succé. Sverige förlorade premiären mot Ukraina med 2-1 och efterföljande matchen mot England med 3-2 vilket innebar att Sverige var utslagna inför sista matchen mot Frankrike. Laget samlade dock ihop sig och vann matchen med 2-0, varav Zlatans mål blev utsett till turneringens vackraste.

Lagerbäck var huvudansvarig över kvalet till VM 2010 i Sydafrika också. Men lyckades inte kvalificera landet.

2010 – Idag – Zlatans dominans och tiden efter superstjärnan

Efter Lagerbäcks avsked kom Erik Hamrén in. Hans första uppdrag var att övertala Zlatan att komma tillbaka, något han också gjorde. Tiden med Erik Hamrén skulle inte bli särskilt framgångsrik när han missade att kvalificera sig till VM. Han klarade dock att ta Sverige till EM två gånger men Sverige lyckades inte ta sig vidare från gruppen vid något av tillfällena.

Efter EM 2016 tog Janne Andersson över ett sargat landslag utan Zlatan Ibrahimovic. Det blev succé direkt när han lyckades ta Sverige till VM efter att besegrat Italien i Playoff. På plats i VM blev det också riktigt bra när Sverige gick hela vägen till kvartsfinal. Det är den bästa placeringen sedan sommaren 1994.

VM-bronset 1994

Sommaren 1994 är dock den enskilt största fotbollshändelsen i Svensk fotbollshistoria sedan 1958. Sverige dansade en sommar och lyckades ta sig hela vägen till semifinal. Mest klassisk är kvartsfinalsegern mot Rumänien där Sverige vann på straffar efter en räddning av Thomas Ravelli som än idag är en klassiker. Sverige förlorade mot Brasilien i semifinalen men vann bronsmatchen med 4-0 och tog bronspengen med sig till Sverige och blev hyllade som aldrig förr i Stockholm.

Stora profiler under tidsperioden

Zlatan Ibrahimovic är utan tvekan den största profilen sedan 1990. Visst har Sverige har en hel del stjärnor under åren men ingen kommer i närheten av samma status som Zlatan har internationellt. Henrik Larsson är den som är närmst med VM-brons och titel i Champions League, men han är inte på Zlatans nivå ändå. Andra tongivande spelare under den här eran är Patrik Andersson, Thomas Ravelli, Martin Dahlin, Thomas Brolin, Stefan Schwarz, Fredrik Ljungberg, Kim Källström, Anders “Taco” Svensson” och Andreas Isaksson.

Skillnader då och idag

Sverige har gått från att vara ett starkt kollektiv. till att bli beroende av en enda spelare (Zlatan Ibrahimovic), till att bli ett sammansvetsat kollektiv igen. Kollar man på resultaten har det fungerat bättre som kollektiv, samtidigt hade det varit roligt att se Janne Andersson träna laget med Zlatan i elvan.

Svensk fotbolls framtid

Eftersom Sverige inte har särskilt många världsstjärnor i elvan längre är det upp till kollektivet. Janne Andersson har dock visat att man kan rå på vilka nationer som helst. Under hans ledning har Sverige vunnit över Frankrike och Italien samt slagit ut Schweiz, Tyskland och Holland. EM 2020 kan bli riktigt rolig om Sverige tar sig dit. Något man lär göra med Janne som styr laget.