Svenska Idols historia – Alla vinnare

Svenska Idol har precis startat sin 19:e säsong. Tävlingen har anordnats varje år sedan 2004 och har producerat några av Sveriges största popartister. Samtidigt är det många som helt fallit i glömska och som vi inte hör något alls från i dag. Vi vet hur viktigt musik varit historiskt sett och Idol är ett program som kommer vara en stor del när man i framtiden analyserar nutidens musikhistoria. Läs vidare nedan för att fräscha upp minnet och få en uppdatering kring vad Idol-vinnarna gör i dag!

Vem blir årets vinnare?

Den 25 november smäller det. Vad som planeras bli den största Idol-finalen någonsin hålls i Tele 2 Arena och en vinnare ska utses. Att bilda sig en uppfattning kring vem av alla artister som folket föredrar kan vara svårt. Speciellt så här tidigt i tävlingen. Ett sätt för att få lite koll är att kolla in Idol 2022 odds se hur tävlingen ser ut för din favorit. Med hjälp av oddsen ser man lättare vilka folket tror på, och hur mycket de tror på just din favorit. Vem det kommer att bli är såklart omöjligt att säga redan men oddsen är en bra utgångspunkt.

Alla vinnare genom tiderna

2004 – Daniel Lindström

Daniel Lindström har sedan sin vinst i den första upplagan av Idol i Sverige hållit sig borta från rampljuset. Han lade snabbt sitt artisteri på hyllan, och numera har han det främst som en hobbysysselsättning.

2005 – Agnes Carlsson

Agnes Carlsson är den, tillsammans med Erik Grönwall, som lyckats bäst internationellt av alla Idolvinnare i Sverige. Med låtar som Release Me och On and On växte hon i raketfart och snart turnerade hon världen över.

2006 – Markus Fagervall

Markus Fagervall hade ett par år där han släppte musik och turnerade runt i Sverige. I dag har han däremot inte synts till på länge och hans senaste album släpptes 2008.

2007 – Marie Picasso

Sedan sin vinst av Idol 2007 har Marie Picasso hunnit byta artistnamn till Shanta Liora. Direkt efter vinsten spelades hennes första singel frekvent på alla Sveriges radiokanaler. Sedan dess har det dock varit tyst och hon har bara släppt singlar sporadiskt.

2008 – Kevin Borg

Kevin Borg lyckades aldrig riktigt slå sig in på den svenska musikscenen efter sin vinst. Han har sedan dess med regelbundna mellanrum släppt låtar och 2017 kom han trea i Maltas uttagning till Eurovision Song Contest.

2009 – Erik Grönwall

Mellan 2010 och 2020 var Erik Grönwall i det svenska rockbandet H.E.A.T. Med bandet deltog han i Melodifestivalen flera gånger och hade en stabil karriär där han turnerade över hela landet. I mars 2022 blev det känt att han numera är sångare och frontman i världsbandet Skid Row.

2010 – Jay Smith

Jay Smith har sedan vinsten haft en relativt lyckad karriär som tyvärr präglats av hans problem med droger. Han släpper fortfarande musik regelbundet som uppskattas av alla hans fans.

2011 – Amanda Fondell

Amanda Fondell har sedan 2011 hunnit med att släppa ett 20-tal låtar och varit med i Melodifestivalen. Sedan uppträdandet i Melodifestivalen 2012 har tyvärr hon och hennes karriär blivit något bortglömd.

2013 – Kevin Walker

I och med att Kevin Walker redan vid deltagandet av Idol 2013 varit fotbollsproffs har hans artisteri hamnat lite i skymundan. Numera spelar han i Örebro SK. I och med hans ålder kommer slutet på fotbollskarriären närmare och närmare och många hoppas på en ordentlig comeback som artist.

2014 – Lisa Ajax

Lisa Ajax är en av de artister som verkligen lyckats hålla sig kvar i rampljuset sedan sin vinst av Idol. Hon har bland annat hunnit med fyra år av Melodifestival med låtar som även i dag spelas ofta på de svenska radiokanalerna.

2015 – Martin Almgren

Efter Idol så slog inte riktigt karriären för Almgren. Han släppte några album som tyvärr inte blev någon riktig succé, och nu har han inte släppt musik på över fyra år.

2016 – Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen

Liamoo har även han blivit en artist främst känd för sitt deltagande i Melodifestivalen. Så sent som i år deltog han i tävlingen med låten Bluffin som tog sig hela vägen till final. Han har sedan Idol lyckats bygga upp en väldigt trogen följarskara.

2017 – Chris Kläfford

Det var många som trodde att Chris Kläfford, i och med sin unika röst, skulle bli en av de största artisterna i Idols historia. Riktigt så har det inte utvecklats, men han har sedan vinsten deltagit i America’s Got Talent och släpper fortfarande musik frekvent

2018 – Sebastian Walldén

Kring Walldén har det varit nästan knäpptyst sedan vinsten av Idol 2018. Han släppte en singel ett år senare, men sedan dess har han inte synts till i musiksammanhang överhuvudtaget.

2019 – Tusse Chiza

Tusse har sedan Idol utvecklats till en riktigt folkkär artist och Tv-profil. Så sent som förra året vann han den svenska Melodifestivalen och deltog sedan i Eurovision Song Contest. Numera syns han tätt i alla möjliga mediesammanhang. Hans fans håller tummarna och väntar tålmodigt på ny musik från artisten.

2020 – Nadja Holm

Än är det lite tidigt att säga mycket om Nadjas karriär men som det ser ut nu verkar hon först och främst satsa på sin teaterkarriär. Musikmässigt har det varit tyst och vi får helt enkelt vänta och se.

2021 – Birkir Blær

Det har varit tyst runt Birkir Blær och han har sedan vinnarlåten inte släppt en enda låt. Det är tidigt att säga, men vi hoppas att han inte ger upp redan nu.