Svenska vinteridrottare genom tiderna

Det råder delade meningar om man ska räkna Sverige som en vinter- eller sommarnation i sportsammanhang. I och med att stora delar av landet är snöklätt under vinterhalvåret har det kommit fram flera duktiga idrottsmän inom olika vintersporter, och som har blivit kända över hela världen. Några har sedan länge avslutat sina karriärer, medan vissa fortfarande är aktiva och har mycket kvar att ge.

Ingemar Stenmark (f. 1956, alpint)

Skidundret från Joesjö avslutade sin karriär för 30 år sedan, men alla minns fortfarande hur hela Sverige stannade upp för att se hur det gick när Ingemar Stenmark skulle ge sig ut för de alpina backarna. Han anses vara en av de bästa utförsåkarna genom tiderna och är fortfarande den som har flest världscupssegrar med hela 86 stycken. Amerikanskan Lindsey Vonn har länge jagat hans rekord. I dagsläget har hon 82 segrar men på grund av skador har hon ännu inte kunnat ställa upp i någon världscupstävling och i bets sammanhang har hon inte oddsen på sin sida (oddsen för att hon vinner världscupen 18/19 är 201.00).

Henrik Lundqvist (f. 1982, ishockey)

Sverige kan stoltsera med flera duktiga hockeyspelare. En av de mer framträdande på senare tid är målvakten Henrik Lundqvist. Han har spelat för New York Rangers sedan 2005 och har vaktat Tre Kronors målkasse sedan 2002. Med landslaget har han vunnit både OS-guld, VM-guld och VM-silver och han har nominerats till, och vunnit, flera utmärkelser för sitt spel och för sitt välgörenhetsarbete.

Henrik Lundqvist. Foto: Sarah Connors (CC BY 2.0)

Henrik Lundqvist. Foto: Sarah Connors (CC BY 2.0)

Charlotte Kalla (f. 1987, längdskidor)

Charlotte Kalla är den första svenska längdskidåkaren på damsidan som har vunnit individuella OS- och VM-guld. Hon har tre OS-guld från tre olika OS (Vancouver 2012, Sotji 2014 och Pyeongchang 2018). Svenska folket har röstat fram henne som deras favorit flertalet gånger och förra året lyckades hon slå Gunde Svans mästerskapsrekord på 17 medaljer.

Erik Karlsson (f. 1990, ishockey)

Erik Karlsson är en aktiv ishockeyspelare som har en blomstrande karriär bakom sig. Han har flera gånger utsetts till världens bästa hockeyback och anses vara tidernas bästa. De flesta förknippar honom som kapten i det kanadensiska NHL-laget Ottawa Senators, men sedan i år spelar han för klubben San Jose Sharks.

Anja Pärson (f. 1981, alpint)

Sverige har flera duktiga alpina utförsåkare även på damsidan, både i dagsläget och tillbaka i tiden. Anja Pärson är en av de som briljerade för Sverige under sina aktiva år. Hon åkte totalt hem 42 världscupssegrar samt att tog 7 VM-guld och 1 OS-guld. I dag arbetar hon bland annat som föreläsare och expertkommentator och är fortfarande mycket engagerad inom skidsport, trots att hon lade karriären på hyllan 2012.

Filippa Rådin och Anja Pärson. Foto: Caparol Sverige (CC BY-ND 2.0)

Filippa Rådin och Anja Pärson. Foto: Caparol Sverige (CC BY-ND 2.0)

Listan fortsätter

Det finns ett femtiotal namn som är värda att nämna inom varje sport och ovannämnda är bara ett fåtal av dem. Det finns också flera idrottare som just nu är på höjden av sina karriärer, bland annat Hanna Öberg som nyligen tilldelades bragdguldet för sina prestationer i skidskytte under OS i Sydkorea. Listan över Sverige främsta idrottsmän i vintersporter kommer sannolikt bara att bli längre med tiden.