Underhållningskulturens historia i Skandinavien

Underhållningskulturen i Skandinavien, framförallt filmindustrin är lite speciell då den inte alltid har sett ut som den gör i dagsläget. I detta inlägg går vi igenom hur filmindustrin har utvecklats genom tiden i Skandinavien. Vad är det egentligen som har gjort att filmindustrin i Norden är var den är idag?

Landskap 

Om vi tar en titt tillbaka i tiden, till före tiden då Skandinavien inte hade någon erfarenhet inom filmindustrin, så kan vi ändå se inslag av Norden i några utav världens då mest populära filmer.

Tack vare den unika miljön och omgivningen som vi finner i just de nordiska länderna så blir detta en fantastisk plats för inspelning av filmer. Här har vi, i nutid, några av de mest populära exemplen som Fast and Furious 8 (2017) och Prometheus (2012) båda som var inspelade på Island i detta exempel.

Ytterligare populära länder för filminspelning är Danmark för dess ”dystopiska” och ”mörka” miljö, något som lämpar sig perfekt för kriminalare eller mer spännande filmer.

Detta unika landskap är en trend som vi ser i samtliga Skandinaviska länder, något som lockar till sig uppmärksamheten från Hollywood, även fast den tidigare filmindustrin uppe i Norden inte var så välkänd.

Talang

Utöver landskapet så har Skandinavien även en unik förmåga att skaffa fram talanger. Detta ser vi särskilt mycket i Sverige och Danmark som står ut med just denna egenskap. Framtida filmstjärnor föds nästan dagligen i de nordiska storstäderna, samtidigt som fler och fler även blir intresserade av att göra karriär inom filmvärlden.

Denna fantastiska kombination ger naturligtvis upphov till ett högre utbud av motiverade talanger, något som i sin tur sprider sig vidare till resterande delar av världen som hela tiden är, och kommer att vara i behov av dessa talanger.

Detta är något som bara kommer att fortsätta att utvecklas i takt med att sociala medier tar över mer och mer – folk, särskilt ungdomar, kommer att bli mer och mer intresserade av att uttrycka sin kreativa förmåga i form av film och skådespeleri, något som dels kommer öka utbudet av talanger, men också göra konkurrensen svårare där bara “de bästa av de bästa” kommer att få de möjligheter de drömmer om. 

Nu kanske du tänker att allt detta känns som rena rama casino, men så är det inte – om du är tillräckligt duktig på det du gör så kommer du automatiskt att vinna över alla andra – du blir huset!

Efterfrågan

I takt med att både utbudet och efterfrågan ökar så blir intresset från Hollywood och andra stora filmstäder bara större och större. Medan detta för vissa innebär att de flyttar från Norden till USA för att göra karriär inom sin drömindustri, nämligen filmen, så finns det fortfarande en massa filmstjärnor som väljer att stanna kvar i sitt hemland.

Tack vare att samtliga nordiska länder har dessa filmstjärnor nära till hands så utvecklas filmerna inom denna delen av världen bara snabbare och snabbare – något som både talangerna kan använda till sin fördel, men också landet i helhet som kan använda det ökande talangflödet och tillväxten i produktionskvalitet för att stå ut från konkurrensen.