Arkeologi tycker många är både spännande och intressant. Journalister är därför ofta pigga på att skriva om lokala utgrävningar, utställningar och annat med anknytning till ämnet. TV och tidningar rapporterar regelbundet om olika sensationella fynd i Sverige och i övriga världen.

Men vad är det egentligen som berättas – eller inte berättas i artiklarna?

Författarna till Uppgrävt och nedskrivet har med hjälp av urklipp och intervjuer undersökt vad som skrivits om arkeologi i tidningarna. Turbulensen kring Snövitutställningen på Historiska museet, mäklar- och resebranschens kulturmiljötrend, "fri entre till museer-debatten", riddare Ams uttåg ur böckerna är några av de arkeologiska händelser som författarna beskrivet.

Frågan är hur arkeologi och kulturmiljövård speglas i mediernas berättelser. Skapas de i samverkan mellan journalist och arkeolog – eller är det ett maktspel?

Riksantikvarieämbetet vänder genom boken till alla som arbetar med information och journalistik kring samhällsbyggnadsfrågor och vetenskap, men också till allmänheten:  "är det sant, det man läser i tidningen om arkeologi?"

Annica Snäll är kommunikatör och Stig Welinder är professor i arkeologi.
 
Annica Snäll & Stig Welinder:
Uppgrävt och nedskrivet. Om arkeologi och kulturmiljövård i massmedierna
Riksantikvarieämbetet
Utkom i november 2008