Arbete som säkerhet för lån nu och då

Idag hade få gått med på att lova trälarbete som säkerhet för ett lån. Men det har faktiskt inte gått så lång tid sedan detta var gängse standard i Sverige och andra länder. Konceptet att betala av en skuld på krogen genom att diska finns ju fortsatt kvar även om det inte är säkert att dagens krögare är så intresserade av arrangemanget då det finns lagliga hinder för det.

Med arbete som säkerhet för lån

Lån är inget som har uppkommit tillsammans med bankernas födelse. Långt innan det fanns mynt i Sverige så lånade och bytte folk av och med varandra. Krav ställdes på återbetalning och då var det väldigt vanligt att det var arbete.

Tänk dig bäst bolån som det som bara kräver att ett av dina barn jobbar av skulden under två års tid genom att mjölka kor! Det låter som ett skämt men så såg det faktiskt ut förr i tiden i Sverige. En typisk säkerhet för ett lån kunde vara att det gick att lova att en person i familjen som fick lånet skulle betala av på det regelbundet med arbete.

Idag är ditt arbete också en form av säkerhet

När vi tar lån idag är arbete också en form av säkerhet. För att få ett lån så måste du först bli godkänd som låntagare. Detta görs med en kreditupplysning. Kreditupplysningar tas för alla typer av krediter och en av punkterna i detta dokument är din anställning och inkomst.

Om du inte har arbete så kan det bli svårt att få något lån. Det finns förstås snabblån och de har enklare regler som till exempel att du kan få lån utan säkerhet och med betalningsanmärkning. Men även dessa dyra snabba lån är avhängiga av att du har en inkomst, det vill säga att du har arbete.

Lån om du inte har arbete

Förr i tiden så fanns det alltså fortfarande en chans att få ett lån även om du som låntagare inte hade ett jobb. Hade du bara en arbetsför son eller dotter som kunde jobba som dräng eller piga hos den du lånade från så gick det hela an.

Det var alltså möjligt att som förälder förslava sina barn för att få råd med lånet. Detta var verkligheten och både barn och vuxna förstod att den här typen av avtal ibland var det enda sättet att överleva. Utan lånet så var det kanske omöjligt att klara en vinter så barnens insats räddade hela familjen.

Säkerhet var arbetskraften som kreditgivaren själv kunde utvärdera. Lånen gavs ju lokalt och den som hade medel visste det mesta om den som behövde låna. Idag går det inte att få lån baserat på vad du har att erbjuda i form av arbetskraft. Moderna lån kan bara beviljas när den som tar lånet har en inkomst som möjliggör återbetalning i tid.

Våra moderna lagar omkring barnarbete och slaveri gör det omöjligt med den här typen av lån. Du kommer inte att kunna diska av en skuld på restaurangen eftersom de inte får släppa in obehöriga i köket. Kanske kan du sjunga av skulden som sångerskan Amy Winehouse ska ha gjort för att sedan bli upptäckt, men då gäller det att du har en pipa värd det du just har satt i dig!