Maria Ågren blir Vitterhetsakademiens ständige sekreterare
Maria Ågren, professor i historia vid Uppsala universitet, har valts till ny ständig sekreterare för Kungl. Vitterhetsakademien. Hon tillträder posten den 1 januari 2025.
Landskrona planerar en museifilial om de danska judarnas flykt till Sverige
I oktober 1943 flydde tusentals danska judar över Öresund undan nazisterna. Många av flyktingarna togs emot på Ven och i Landskrona. Landskrona kommun planerar nu att öppna en museifilial med en utställning om denna viktiga del i stadens historia.
Museibesöken minskade under sommaren
Museibesöken minskade med 1,5 procent under sommarmånaderna. Totalt har 7,4 miljoner besökare rapporterats från 170 museer runt omkring i landet.
Tusen år gamla silvermynt hittade på Gotland
På en tomt vid Lummelunda på Gotland hittades en depå med omkring hundra silvermynt från järnåldern i början av september. Arkeologerna kunde även se spår av stolpar som troligen tillhört en enklare byggnad.
Skogskyrkogården 30 år som världsarv
I år är det trettio år sedan Skogskyrkogården i Stockholm blev ett världsarv. Det uppmärksammades bland annat med en fotoutställning i Kungsträdgården och extra visningar på kyrkogården.
Historien om Sverige är bästa faktaprogrammet
Vid Kristallengalan utsågs SVT:s Historien om Sverige till årets faktaprogram. Allt för Sverige var nominerat som årets tävlingsreality men blev utan pris.
Ny säsong av Det sitter i väggarna
Den tionde säsongen av SVT:s Det sitter i väggarna startar söndagen den 15 september. Programledarna Rickard Thunér och Erika Åberg kommer att besöka hus i Blekinge, Värmland, Dalarna, Uppland och Stockholm.
Blue Shield Sweden ska skydda kulturarvet
Den svenska ansökan om en nationell kommitté för skydd av kulturarv i väpnad konflikt och naturkatastrofer har nu godkänts av The International Committee of the Blue Shield.
I helgen firas Kulturarvsdagen runt om i landet
Den 6–8 september firas Kulturarvsdagen med arrangemang över hela landet. Årets tema är ”Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser”.
Stöd till kulturarvet i krigsdrabbade Gammalsvenskby
Regeringen beslutade i dag om ett stöd på två miljoner kronor till en kulturmiljöplan för Gammalsvenskby i Ukraina. Det nya stödet ska även användas för att täcka akuta behov för invånarna i vinter och till ett sommarläger för barn.
Förhistoriska pilskaft smälter fram i Sápmi
De senaste årens accelererande avsmältning av snöfläckar och glaciärer i svenska Sápmi har gjort att arkeologer och glaciologer har hittat ett sensationellt stort antal förhistoriska pilar i Norr- och Västerbotten.
Pythagoras Industrimuseum är årets Industriminne
Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje har utsetts till Årets Industriminne 2024 för sitt arbete med att bevara och förmedla det industriella kulturarvet, samt starka engagemang för att levandegöra historien för både barn och vuxna.
Historien om Vasaskeppet blir musikal
Historien om regalskeppet Vasa blir musikal nästa år. Handlingen kretsar kring Margareta Nilsdotter, hustru till skeppsbyggaren Henrik Hybertsson.
Historiska brunnslock i Sigtuna
När Sveriges äldsta gata skulle renoveras gav Sigtuna kommun skulptören Annie Winblad Jakubowski i uppdrag att gjuta brunnslock efter tre historiska mynt. Nu ligger de första locken på plats längs Stora gatan.
Möbeldesignmuseum flyttas till Älmhult
IKEA har köpt Möbeldesignmuseum Stockholm. Det innebär att museet, med en av de mest omfattande privata möbelsamlingarna i norra Europa, återigen blir tillgängligt för allmänheten, men nu i Älmhult.
Årets arkeologidag på söndag
På söndag arrangeras Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi som samordnas av Riksantikvarieämbetet.
Vitlycke museum firar med ny bronsåldersfestival
I år fyller världsarvet i Tanum 30 år. Det firar Vitlycke museum med en bronsåldersfestival den 20–25 augusti.
Ny undersökning av 1500-talsvraket Elefanten
Under slutet av augusti 2024 görs marinarkeologiska undersökningar av vraket efter Gustav Vasas stora örlogsskepp Elefanten, som sjönk norr om Kalmar efter ett sjöslag 1564.
Kranier återbegravdes efter 146 år
I dag återbegravdes 23 kranier vid en historisk ceremoni på Akamella ödekyrkogård vid den finska gränsen. Det var första gången kvarlevor som berör den meänkielitalande befolkningen återbördades.
Kulturhistorisk karta i ny mobilapp
Den nya mobilappen Kulturhistoriska Kartan låter användarna ta med historien ut i markerna, slå på kartlager för att utforska hur platsen såg ut förr i tiden, hitta fornlämningar och kulturminnen.