Böcker

Den stridbara Ingrid Segerstedt Wiberg

Den stridbara Ingrid Segerstedt Wiberg

Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar person som under sitt liv mötte både motstånd och motgångar, såväl i yrkesliv som i privatliv. Hon var ledarskribent och liberal riksdagspolitiker, men de flesta minns nog hennes envisa engagemang för flyktingar och mot nazism.

Drakarnas kulturhistoria

Drakarnas kulturhistoria

Enligt medeltida bestarier är drakar de främsta av alla bestar. Bilden av draken som ond och skrämmande, eldsprutande är nog den vi känner igen bäst från sagor och berättelser, medan draken i andra delar av världen och historien har stått för en positiv kraft. Bo Eriksson berättar drakens kulturhistoria, från de äldsta myterna i Mesopotamien och vikingatidens Fafner till dagens eldsprutande TV-monster.

Ehrenstrahl – stormaktstidens porträttmålare

Ehrenstrahl – stormaktstidens porträttmålare

Den svenska stormaktstiden och dess människor känner vi kanske främst genom alla fantastiska porträtt. De är påfallande ofta utförda av David Klöcker Ehrenstrahl, tidens främste målare i Sverige. ​Han avbildade kungar, drottningar, fältmarskalkar och andra framstående svenskar, men även kungliga hästar och rent av en ovanligt stor melon.

Vasa som seglande skepp

Vasa som seglande skepp

Vasa II är den andra volymen i en vetenskaplig bokserie om skeppet Vasa. Boken handlar om Vasa som ett seglande skepp, hur skeppet riggades och seglades. Och kollerstocken som styrsystem får återupprättat rykte.

I det ljusa Småland

I det ljusa Småland

Delar av Småland har i flera århundraden kallats Smålands trädgård eller Östra Härads trädgård på grund av den naturrika sammanhängande bygden och dess höga biologiska värden. Boken I det ljusa Småland ger en inblick i ett mångfasetterat landskap, som har formats av naturens och människans skapande krafter under flera årtusenden.

Prinsessan Christina om drottning Josefina

Prinsessan Christina om drottning Josefina

Josefin var from katolik med rötterna i det revolutionära Europa. Hennes far var adoptivson till Napoleon och farmor kejsarinna av Frankrike. Hon blev kronprins Oscars hustru för att sätta fart på den nya kungaätten och det gjorde hon med besked. Prinsessan Christina skildrar här Bernadottedynastins doldis.

Arvid Fredborg – krigskorrespondent, författare och rådgivare

Arvid Fredborg – krigskorrespondent, författare och rådgivare

Arvid Fredborg blev 1941 Svenska Dagbladets korrespondent i Berlin. Två år senare skrev han en vidräkning med nazisterna, Bakom stålvallen, som gjorde honom berömd. Efter kriget var han konsult och gav svensk och finska storföretag råd om internationell politik.

Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare

Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare

Kai Gullmar gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier såsom ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it magistern”. På 1930-talet blev hon en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer.

Familjen Myrdals hemliga brev

Familjen Myrdals hemliga brev

Alva och Gunnar Myrdal var världskända, hyllade och omdiskuterade. På 1980-talet ifrågasattes deras gärning samtidigt som sonen Jan Myrdals bok Barndom publicerades. Plötsligt tyckte sig hela Sverige veta sanningen om familjen. Nu publiceras hittills okända brev, anteckningar och manus av Alva, Gunnar och Jan Myrdal.

Sigill i Norden

Sigill i Norden

Sigill i Norden är en antologi som samlar artiklar om aktuell sigillforskning och är hämtade från presentationer vid en konferens som genomfördes på Riksarkivet 2021. Forskare från samtliga nordiska länder deltog och lyfte fram olika perspektiv på sigillens funktion och betydelse.

Den stridbare professorn Geo Widengren

Den stridbare professorn Geo Widengren

Geo Widengren var professor i religionshistoria och religionspsykologi vid Uppsala universitet 1940–1973. I samtidens fascination för äldre kulturer fick Widengren ett stort inflytande som uttolkare av arkeologiska fynd och tidigare okända texter. Han var också med och startade flera internationella nätverk och tidskrifter.

Krigsbarnen från Wien

Krigsbarnen från Wien

Mellan åren 1919 och 1924 kom över 20 000 krigsbarn till Sverige. Milena Bergquist skildrar sin mormors historia i samband med första världskriget och hur svenskar över hela landet öppnade sina hem, trots ransonering, inflation, arbetslöshet och kris.

Historien om Sverige från istiden till renässansen

Historien om Sverige från istiden till renässansen

Här berättas första delen av Sveriges historia, från tiden då de första renjägarna kom hit söderifrån för 14 500 år sedan – fram till kampen om kronan, Stockholms blodbad och begravningen av Gustav Vasa i Uppsala domkyrka 1560. Detta är den första av två böcker som är en fördjupning av SVT:s serie Historien om Sverige.

Orrefors 1898–1930

Orrefors 1898–1930

Graverat konstglas från Orrefors kom att utgöra själva sinnebilden av stilepoken Swedish Grace. I dag är föremålen eftertraktade samlarobjekt och konstnärerna och glasblåsarna hyllas för sin kreativitet och yrkesskicklighet. Hur kom det sig att ett litet bortglömt bruk i de småländska skogarna på bara några år utvecklades till en av världens mest framstående konstindustrier?

Sverige och kriget 1943–1945

Sverige och kriget 1943–1945

I den avslutande delen av sin trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren 1943–1945. Den tyska krigslyckan har vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Mellankrigstider

Mellankrigstider

Sverige var 1919 ett fattigt jordbruksland befolkat av pigor och drängar där förändring stod för dörren. En ny författning lovade demokrati när kvinnor också fick rösta. En ny entreprenörsanda skapade nya näringar. År 1939 var Sverige ett stabilt demokratiskt land prisat för sin ”Middle Way”, sedan 1932 styrt av trojkan Hansson, Wigforss och Möller.

Spionjakt i folkhemmet

Spionjakt i folkhemmet

I oktober 1973 anhölls fyra personer av Säpo, däribland journalisten Jan Guillou. De anklagades för spioneri till följd av avslöjandet om den hemliga organisationen IB och tre av dem dömdes till fängelsestraff. Utifrån bland annat intervjuer med de inblandade ger Anna-Lena Lodenius i Spionjakt i folkhemmet en unik inblick i en händelse som skakade Sverige i sin samtid och ekar in i nutiden.

Zorn – ett liv, en tid

Zorn – ett liv, en tid

Anders Zorn var inte bara målarfursten i Mora som blev rik på att måla kullor och badande kvinnor, inte heller enbart magikern som med sin pensel trollade fram ljusreflexer och frasande tyger. Zorn var också en tidens man, en internationell entreprenör, en av världens mest eftersökta porträttmålare.

Jakten på de stulna böckerna

Jakten på de stulna böckerna

År 2004 sprängdes en lägenhet i Stockholm. I rasmassorna hittades en död man som var enhetschef på Kungliga Biblioteket och hade avslöjats med att ha stulit 62 böcker. Brottsplats KB berättar historien om den så kallade boktjuven, men framför allt om det gedigna arbetet med att få tillbaka titlarna som är en del av det svenska kulturarvet.

Annonser

Helvetesveckan - rysshärjningarna 1719 tecknade i form som en illustrerad klassiker

Dagens datum

Den 28 november 1947 sändes television för första gången på försök i Sverige.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!