Böcker

Omkomna flygare i flygvapnet under kalla kriget

Omkomna flygare i flygvapnet under kalla kriget

Under andra världskriget och långt in på 1950-talet byggdes det svenska flygvapnet upp till att bli ett av världens största. Kombinationen av forcerad uppbyggnad, snabb teknisk utveckling och ung, oerfaren flygande personal krävde offer. Totalt 547 flygare vid 390 olika händelser mellan 1946 och 1989.

Palme och arbetarna

Palme och arbetarna

Under valåret 1968 reste fotografen Jean Hermanson runt i Sverige och samlade material till en bok om byggnadsarbetare. Han ville skildra arbetets villkor och porträttera människor på arbetsplatser. En unik möjlighet gavs när han fick följa den unge utbildningsministern Olof Palme vid dennes besök på byggarbetsplatser i Stockholmsområdet. Veckorna innan valet åkte de två tillsammans i Jean Hermansons lilla Folkvagn på en rundresa som kommit att bli historisk.

Söderfors bruk

Söderfors bruk

När Claes Depken 1676 anlade Söderfors ankarbruk blev det grundstenen för ett företagande som blomstrar än i dag. Mitt i industriminnet Söderfors bruk pågår high-techtillverkning i spetsklass. Det mesta går på export, men då, för snart 350 år sedan, var det stormakten Sverige som behövde skeppsankare till sin flotta.

Thalias hus

Thalias hus

Sverige har en unik, kulturell skatt i form av gamla teatrar som fortfarande är i bruk. Många har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Andra bildades mer nyligen i storstädernas rivningskåkar eller i nybyggda förorter. Thalias hus är en resa genom teaterhistorien och i geografin, från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Mariestads historia

Mariestads historia

Boken Mariestads historia. Förhistorien och tillkomsten handlar om Mariestads äldsta historia, från hur den första bebyggelsen skedde och förändrades och så småningom växte vid Vänerns strand. Den utgör samtidigt ett stycke svensk och regional historia.

Fallet Hermann Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945

Fallet Hermann Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945

I Hitlers och nazisternas Tyskland betraktades ”den nordiska rasen” som Västerlandets räddning. Därför blev Sverige ett viktigt strategiskt mål som skulle dras in i den nazistiska inflytelsesfären. Naziregimen sände ut lektorer till Sverige för att infiltrera, spionera och rapportera. Naziregimens mest inflytelserika agent i Sverige Hermann Kappner lyckades bli anställd av Skolöverstyrelsen.

Kallvalsningens historia i Sverige

Kallvalsningens historia i Sverige

Jernkontorets bergshistoriska utskott har givit ut en dokumentation av kallvalsningens historia i Sverige, från 1880-talet fram till våra dagar. Den historiska rapporten Kallvalsning av stålband i Sverige” är dokumentation av en viktig och betydande del av den svenska stålindustrins historia.

Södermalms hus och historia

Södermalms hus och historia

I Södermalm. Husen – historien – människorna presenteras 394 hus på Södermalm i Stockholm. Här blandas idylliska Söderkåkar med ståtliga adelspalats. Här samsas vackra malmgårdar med välbevarade industribyggnader. Och här finns mer eller mindre ombyggda flerbostadshus från över fyra sekler.

Silverbibelns symbolkraft

Silverbibelns symbolkraft

Boken Konungslig klenod skildrar Silverbibelns resa genom Europa från Italien till Sverige och den gotiska bibeltextens färd från stränderna vid Donau och Svarta havet till Europas kejsarhov och kungapalats, in i tryckta böcker och ut i den digitala etern.

Svenska kvinnor historien glömde

Svenska kvinnor historien glömde

Boken Svenska kvinnor historien glömde handlar om åtta svenska kvinnor som påverkade sin samtid, men som få har hört talas om i dag. Boken bygger på Stefan Högbergs podcast “Kvinnliga krigare”.

Bruno och Signe Liljefors konstnärsliv

Bruno och Signe Liljefors konstnärsliv

Signe blev den välkände konstnären Bruno Liljefors andra hustru. Tillsammans fick de åtta barn och de älskade varandra hela livet, en existens där Bruno skötte sitt konstnärskap samtidigt som han drog in betydande summor till både sin växande familj och de tidigare fem barnen. Signe svarade för allt i övrigt med enastående lojalitet, klokhet och handfast insikt.

Politisk påverkan på kyrkomötet 1930–2018

Politisk påverkan på kyrkomötet 1930–2018

Kyrkomöte och partipolitik undersöker hur Svenska kyrkans kyrkomöte förändrats sedan 1930-talet och vilken roll de politiska partierna spelar i kyrkomötet, främst sedan relationerna med staten förändrades. Undersökningen avslutas med en genomgång av ett tiotal ärenden från tiden efter relationsförändringen med staten för att se om det finns politiska agendor bakom olika förslag.

Flykten genom Berlin

Flykten genom Berlin

I reportageboken Flykten genom Berlin fångar journalisten Karin Westin Tikkanen en bortglömd del av vår historia: de många svenska studenter som hjälpte hundratals östtyskar att fly till väst åren 1961–1963.

Odödliga ord och deras historia

Odödliga ord och deras historia

Boken Odödliga ord och deras historia lyfter fram röster ur vår historia. Vad människor sagt eller skrivit när de var mitt uppe i händelserna, när det historiska skeendet avverkade en kurva eller ett vägskäl. Stig Wallerman har samlat 500 ord och citat som blivit bevinga­de.

Adel från Natt och Dag till idag

Adel från Natt och Dag till idag

Adel från Natt och Dag till idag tar upp adelns historia i Sverige och övriga Europa och innehåller biografier om adliga krigshjältar, mördare, vetenskapsmän och förrädare, samt tabeller över adelsståndets talmän, heraldik och tips om var man hittar adliga släktingar.

Vålnadernas historia

Vålnadernas historia

I Vålnadernas historia tar Magnus Västerbro sig an den västerländska spöktron och en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ? Resultatet är en bred historisk berättelse om tro och tvivel, över flera årtusenden. Vi möter de stora tänkarna och de ännu större personligheterna. Vi möter de sörjande, de skräckslagna, de skeptiska och de rena skojarna.

Dramatiska damer

Dramatiska damer

I Dramatiska damer skildras sjuttiofem kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i kortbiografier.

Stormakten växer fram

Stormakten växer fram

År 1612 var Sverige omgivet av fiender. Ekonomin var urusel och befolkningen led av utskrivningar och härjningar. Två decennier senare hade scenariot förändrats fullständigt. Från att ha varit ett av Europas svagaste och mest utsatta riken hade Sverige förvandlats till en militär gigant vars soldater lade kontinenten för sina fötter. Dick Harrison berättar här historien om när Sverige var som störst.

Den första biografin om Hasse Alfredson

Den första biografin om Hasse Alfredson

Följ Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage Danielsson och skapandet av AB Svenska Ord – och de många verksamma åren efter Tages död. I biografin tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande.

Främmande makter i Sverige under andra världskriget

Främmande makter i Sverige under andra världskriget

En tidigare okänd allierad fjällbas, Nazitysklands sista propagandakampanj i landet, Stalins glömda bombningar och Hitlers superubåt är bara några av de dramatiska ämnen som i text och bild skildras i Andra världskriget i Sverige.

Annonser

Helvetesveckan - rysshärjningarna 1719 tecknade i form som en illustrerad klassiker

Dagens datum

  • Den 11 december 1915 avgick Svenska Amerikalinjens första post- och passagerarfartyg "Stockholm" mot New York från Göteborg.