Böcker

Vislyriker i stormaktstidens Sverige

Vislyriker i stormaktstidens Sverige

Med Vislyriker i stormaktstidens Sverige vill Lars Lindh råda bot på bristen av forskning om visan under tidigmodern tid. Här presenterar han sitt forskningsarbete om både de mest kända diktarna – såsom Lars Wivallius och Lasse Lucidor – och flera relativt okända lyriker.

Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige

Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige

Fängslade öden är berättelsen om 17 straffångars liv, deras barndom och uppväxt, deras brottskarriärer och deras möte med rättsväsendet – utifrån deras egna självbiografier. Det är också en berättelse om det svenska samhället för 200 år sedan.

Viktor Rydberg formade det liberala Djursholm

Viktor Rydberg formade det liberala Djursholm

I slutet av 1800-talet skapades Djursholms villastad på privat initiativ. Det behövdes ett dragplåster och man lyckades locka Viktor Rydberg, Sveriges nationalskald, att flytta dit. Där levde han de sista fem åren av sitt liv, gift med sin Susen, och var oerhört produktiv.

En introduktion till kunskapshistoria

En introduktion till kunskapshistoria

Kunskapshistoria är ett dynamiskt internationellt forskningsfält och i denna introduktion har författarna samlat centrala begrepp och perspektiv som är bärande inom dagens kunskapshistoria. Med fokus på kunskapens cirkulation i samhället vill boken ge en introduktion till ämnet samtidigt som den pekar ut hur kunskapshistoria kan bedrivas.

Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet

Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet

I boken När Sverige var i gungning. Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet berättar Herman Lindqvist om ett land med stora framsteg på både vetenskapens och kulturens område men i inrikespolitiskt kaos och som var mycket nära att bli en rysk vasallstat.

Religiös världsbild och kyrka i Lunds stift 1650–1720

Religiös världsbild och kyrka i Lunds stift 1650–1720

I boken En värld med Gud vill historikern Hanne Sanders visa betydelsen av kyrkan och det religiösa i det tidigmoderna, försekulariserade samhället, som bokstavligen var en värld med Gud. I centrum för studien står Lunds stift under perioden 1650–1720.

Hällristningar och hällristare i Östergötland

Hällristningar och hällristare i Östergötland

Hällristningar är tidsdokument som aldrig upphör att fascinera. Hällristningar och hällristare är en populärvetenskaplig bok som ger en sammanfattande berättelse om Östergötland i en tid då hela Skandinavien lämnade stenåldern bakom sig och klev in i den första metallåldern, bronsåldern.

Svensk matkultur under 800 år

Svensk matkultur under 800 år

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer. Alla styr de över knäckebrödet, pizzasalladen och julbordets kalla grisfötter i gelé. Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria.

Patientmötet i behandling av psykisk ohälsa förr

Patientmötet i behandling av psykisk ohälsa förr

Om mötet med patienten i behandling av psykisk ohälsa från sent 1700-tal till 1924, en tid av revolutionerande förändringar både i tolkningen och hanteringen av psykiskt lidande. En rad behandlingstraditioner växte fram, var och en med sina egna teorier om vad sjukligheten kunde bero på och hur den skulle bemötas.

Huvudlinjer i universitetets historia

Huvudlinjer i universitetets historia

Kunskapens stora hus är en skildring av universitetets vindlande historia. Framställningen kretsar kring tre övergripande akademiska modeller som dominerade under vissa epoker och då utövade ett inflytande som ett slags föredöme för omvärlden: det latinska universitetet, det tyska universitetet och det amerikanska universitetet.

Amerikas svenska banker

Amerikas svenska banker

I boken Amerikas svenska banker berättas en tidigare okänd historia om hur ett antal finansiella entreprenörer av svenskt ursprung etablerade banker och skapade en egen nisch i det framväxande amerikanska banksystemet under massmigrationens tid 1850–1920.

Skyddshemmets vanartiga flickor

Skyddshemmets vanartiga flickor

De vanartiga flickorna skulle med hjälp av utbildning, bild­ning, arbete och straff formas till goda medborgare. Boken De besvärliga är be­rättel­sen om de 339 flickorna på Lingatans skyddshem utanför Lysekil med nationellt intag under åren 1922–1954.

Bebyggelsenamnen i Bergs kommun

Bebyggelsenamnen i Bergs kommun

Vilka bynamn är de äldsta i bygden? Vad kan ortnamnen i Hackås och Oviken berätta om områdets gradvisa kolonisering, eller för den delen äldre uppfattningar om landskapsgränser och väderstreck? Denna del av serien Sveriges ortnamn omfattar bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar i Jämtland.

Ask och Emblas barn – vikingarnas historia

Ask och Emblas barn – vikingarnas historia

Det fanns många olika sätt att vara viking på. Schablonbilden av testosteronstinna krigare som spred skräck över Europa står i vägen för en mycket mer intressant och sammansatt historisk verklighet. Schablonbilden gör dem närmast osynliga. I arkeologen Neil Prices bok möter vi i stället historiskt och psykologiskt trovärdiga vikingar.

Karlfeldt och tron

Karlfeldt och tron

Erik Axel Karlfeldt var en av de mest lästa författarna i Sverige under början av förra seklet. Hans diktsamlingar såldes i stora upplagor, han var ständig sekreterare i Svenska Akademien och fick Nobelpriset postumt. Huruvida Karlfeldt var en troende person eller åtminstone återvände till sin barndoms tro i slutet av sitt liv är och har varit föremål för mycket diskussion.

Släktforska i Danmark

Släktforska i Danmark

Släktforskning i Danmark har många likheter med att släktforska i Sverige, men också unika skillnader. I boken Släktforska i Danmark finns en omfattande vägledning som hjälper den som vill utforska sitt danska släktträd. Den ger också inblick i Danmarks historia vilket hjälper till att förstå släktens plats i ett större historiskt sammanhang.

Blekinges historia

Blekinges historia

Från istid till nutid berättas Blekinges historia i två volymer. Det är en sammanhållen berättelse, skriven av ett 50-tal författare, som tecknar dagens kunskapsläge av ett landskap i ständig förändring.

Frälsning och förtryck i Sápmi

Frälsning och förtryck i Sápmi

Johanna Westesons farfar, Hjalmar Westeson, var präst i Övertorneå och Karesuando i början av 1900-talet. Hans mission var att föra ut Guds ord och att fostra och ta hand om både samer och nybyggare i sin församling. Under samma period drog tvångsförflyttningarna av renskötande samer i gång och koloniseringen av samiska marker accelererade.

Hansans uppgång och fall

Hansans uppgång och fall

På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt för att i början av 1400-talet dominera över nästan all kommersiell verksamhet på Nordsjön och Östersjön. Dick Harrison skildrar handelsimperiets bakgrund, uppgång och fall kryddat med djupdykningar i städers och människors öden.

Annonser

Historiehemmet letar upp historiska kartor över din gård. Beställ Min gård här

Dagens datum

Den 12 oktober 1944 upphörde det mer än 150-åriga statarsystemet inom jordbruket genom ett avtal mellan Lantarbetsgivareföreningen och Lantarbetareförbundet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!