Böcker

Estradören och provokatören Karl Gerhard

Estradören och provokatören Karl Gerhard

Revykungen och satirikern Karl Gerhard var en av Sveriges mest uppmärksammade mediepersonligheter. Han ansågs göra de kvickaste och elegantaste sketcherna och kupletterna, där han gisslade politiker, kungligheter och kulturelit. Kalle Lind ger här sin bild av en modig och modern man.

En biografi över Victoria Benedictsson

En biografi över Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson gick på bara några år från att vara en obemärkt postmästarfru i Hörby till en av Sveriges mest lovande författare, som umgicks i Köpenhamns och Stockholms salonger med tidens stora. Hennes oförutsägbarhet och självständighet har fascinerat läsare och uttolkare in i våra dagar. Liksom hennes självmord.

Oscar II – den konungsligaste av alla kungar

Oscar II – den konungsligaste av alla kungar

Ingenting tydde på att Oscar II någonsin skulle bli kung. Kön till tronen var lång före honom. Men år 1872 blev kung över Sverige och Norge – och helt oväntat vår mest konungslige av alla kungar. Ingen trivdes som han i själva kungarollen, i den oskarianska dubbelmoralens Sverige.

Statens porträttsamling 200 år

Statens porträttsamling 200 år

Statens porträttsamling innehåller närmare 5 300 verk och är världens äldsta nationella porträttgalleri. Den förvaltas av Nationalmuseum och visas på Gripsholms slott i Mariefred. I samband med samlingens 200-årsjubileum släpps för första gången en bok som sammanfattar dess historia.

Svenska begreppshistorier

Svenska begreppshistorier

Begreppshistoria är en etablerad metod i humanistisk forskning och ligger till grund för en rad monumentala arbeten utomlands, men har inte ägnats något betydande samlingsverk i Sverige – förrän nu.
Ett fyrtiotal idéhistoriker och andra humanister bidrar till en ökad förståelse av den historiska process där våra vardagliga och vetenskapliga begrepp tagit form.

Gåtfulla Gårdby

Gåtfulla Gårdby

En skildring av vad som dolde sig under golvet i Gårdby kyrka på Öland. Det hör inte till vanligheterna att en hel kyrka och alla gravar i den blir föremål för undersökning, och det är inte vilken undersökning som helst: DNA-analyser avslöjar de gravlagdas släktskap, strontiumanalyser berättar var personerna växte upp och dendrokronologin avslöjar när kyrkan byggdes.

Stigarnas värde som kulturarv

Stigarnas värde som kulturarv

Människans historia och kulturarv på olika platser är ofta väl utforskad och dokumenterad. En ny antologi, som givits ut av tre svenska forskare, behandlar det som knyter samman platserna – stigarna. Stigar leder både framåt för de som går på dem och bakåt i historien. Dessa smala vägar finns världen över och är lika gamla som mänskligheten. Men de bevaras bara så länge de används.

Mathilda – historien om Indiskas grundare

Mathilda – historien om Indiskas grundare

Mathilda Hamilton (1864–1935) var missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm och 1901 öppnade butiken Indiska Utställningen, ursprunget till butikskedjan Indiska – och som till sist tvångsintogs på Beckomberga mentalsjukhus.

Hur en hög svensk ämbetsman kunde bli spion för nazisterna

Hur en hög svensk ämbetsman kunde bli spion för nazisterna

Robert Paulson var en av de mäktigare svenska statstjänstemännen under andra världskriget. Som operativ chef för utlänningskontrollen på Socialstyrelsen förfogade han över hemlig information om alla som flytt undan nazisterna. År 1945 avslöjades han som spion för Nazityskland.

En historia om trolldom och häxeri

En historia om trolldom och häxeri

I dag framstår det som obegripligt. Från 1400-talet och tre århundraden framåt avrättades omkring 35 000 människor i Europa, anklagade för att ha ägnat sig åt förbjuden trolldom. I Ondskans tid skildrar Dick Harrison de stora häxprocesserna och trolldomsförföljelserna i Europa från forntiden och framåt, med särskilt fokus på Norden under 1500- och 1600-talen.

Fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till i dag

Fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till i dag

Boken Fotografihistorier ger en unik överblick över svensk fotohistoria. Perspektivet är brett. I boken skildras professionella fotografer och amatörfotografer, fotografi inom konst, reklam, mode, vetenskap och press, analogt och digitalt foto, kameror och kameratillverkare, glasplåtar och rullfilm, böcker och tidskrifter där foto konsumeras, organisationer och institutioner.

Allmänhetens brev till Selma Lagerlöf

Allmänhetens brev till Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf fick tusentals brev från allmänheten fram till sin död 1940. Brevsamlingen är unik för tiden på grund av sin storlek, men också för att människor från alla samhällsskikt skrev. Vad ville de författaren? Vilka var deras drömmar? Vilken bild av mottagaren rymmer breven? Vad säger de om läsning? Och hur svarade Lagerlöf?

Frivilliga rasbiologer

Frivilliga rasbiologer

Under 1920- och 1930-talet samarbetade rasbiologiska institutet i Uppsala med en mängd individer ur den svenska allmänheten – helt vanliga svenskar som frivilligt engagerade sig för rasbiologin av eget intresse: alltifrån präster och läkare till folkskollärare och släktforskande lantbrukare.

Gustav Vasa och hans fiender

Gustav Vasa och hans fiender

Kung Gustav Vasa har i nyare forskning lyfts fram som en tyrann. I boken Gustav Vasa och hans fiender får läsarna lära känna de individer och enheter som försökte förhindra hans expansionspolitik, bland andra Kristian II, katolska kyrkan, Lübeck, Olaus Petri och Nils Dacke.

Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin

Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin

I fem texter belyser Maja Hagerman teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen.

Arbetet, livet och diakonerna på Stora Sköndal

Arbetet, livet och diakonerna på Stora Sköndal

Berättelsen om Stora Sköndal rymmer ett stycke fascinerande svensk historia som inleds vid förra sekelskiftet – och utvecklingen fortgår än i dag. Det började med en utbildning av diakoner för män, en grundsten till 1900-talets utbildning av socialarbetare, och med ett av landets första vårdhem för epileptiker.

Kritikern August Brunius

Kritikern August Brunius

August Brunius (1879–1926) var den första professionella svenska kritikern. Tiden mellan 1902 och 1926 då Brunius var verksam är en oerhört händelserik tid i Sveriges kulturhistoria. Inom måleriet avlöstes de stora nationalromantikerna av expressionisterna; inom arkitekturen växte Det Nya Stockholm fram. Brunius var där och rapporterade och kritiserade.

Karl XV – folkets monark

Karl XV – folkets monark

Genom sin frejdighet och sitt rättframma sätt blev Karl XV snabbt populär och kallades i folkmun Kron-Kalle. Han hade en anspråkslös stil, klädde sig ofta som en vanlig undersåte och sades resa runt i riket inkognito. Eftermälet är rikt och sägnerna om honom många, men vem var han egentligen?

Doktorerna på Drottningholm

Doktorerna på Drottningholm

Drottningholms slott är för många sinnebilden av Sveriges kulturella storhetstid. På 1700-talet var Drottningholm mötesplats för Sveriges vetenskapliga och medicinska elit. Hit kom bland andra Carl von Linné, som hjälpte drottning Lovisa Ulrika att skapa slottets naturhistoriska museum.

Tunnelbanemiraklet

Tunnelbanemiraklet

Mitt under andra världskriget fattade några av Sveriges mäktigaste politiker beslutet om landets kanske största satsning någonsin. Att bygga en tunnelbana i Stockholm. Tunnelbanemiraklet berättar om en vision och en chansning som ledde till ett av världens största tunnelbanesystem sett till invånarantalet.

Annonser

Helvetesveckan - rysshärjningarna 1719 tecknade i form som en illustrerad klassiker

Dagens datum

Den 7 oktober 1391 helgonförklarades heliga Birgitta av påven Bonifacius IX.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!