Böcker

A-huset – brutalism på svenska

A-huset – brutalism på svenska

Det har stormat kring A-huset på Östermalm i Stockholm ända sedan det stod färdigt 1970. Den tidigare arkitekturskolan har av vissa kallats fängelse och krav på rivning har hörts. Andra har i den skulpturala betongbyggnaden sett ett exempel på svensk brutalism med stora konstnärliga kvaliteter.

Skeppet, havet och sjömannen i konsten

Skeppet, havet och sjömannen i konsten

I Marinmålarna ger ett stort antal svenska skribenter och konstkännare olika infallsvinklar på den marina konsten. Genom utvalda konstverk växer en fördjupad bild fram av villkoren till sjöss, det dagliga slitet för brödfödan, den obändiga visionen och det självutlämnande, konstnärliga uttrycket.

Tekniska innovationer i Hallwylska palatset

Tekniska innovationer i Hallwylska palatset

När Hallwylska palatset i Stockholm stod färdigt 1898 var huset utrustat med tidens tekniska nymodigheter som elektrisk belysning, rinnande vatten, centralvärme, hissar, telefoner samt automobilen som ersättare till häst och vagn. Andra bekvämligheter ökade komforten för såväl herrskapet von Hallwyl som deras tjänarstab. Husets tekniska nyheter har samlats i Teknikens palats.

En kvinna i regeringen

En kvinna i regeringen

I tolv års tid var Ulla Lindström ensam kvinna i regeringar ledda av Tage Erlander. Som minister lade hon grunden till den svenska jämställdhetspolitiken, med tvåförsörjarfamilj och barnomsorg i samhällets regi, och hade också ansvar för konsumentfrågor och u-landsbistånd.

En värmländsk litteraturhistoria

En värmländsk litteraturhistoria

Det börjar i urtiden med myter och skrönor och fortsätter med de gamla runstenarna. Berättelsen om framväxten av det värmländska landskapet i litteraturen fortsätter över 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet, för att landa i tiden runt Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Oscar Stjärne och fram till 1940-talet.

Metalldetektering inom arkeologi och forskning

Metalldetektering inom arkeologi och forskning

Örebro läns museum tog initiativ till ett seminarium kring hur samarbetet mellan metalldetekterare, arkeologer och forskare kan utvecklas. Texterna i denna antologi är en rapport från detta tillfälle, och belyser på olika sätt möjligheterna en ökad samverkan ger samt behovet av förändrade attityder.

Historiker berättar om 21 årtal

Historiker berättar om 21 årtal

Tjugoen historiker berättelser om människor och händelser med förankring i specifika år mellan 1250 och 1983. De leder läsaren bakåt och framåt i tiden, visar vägen till större historiska sammanhang och låter oss ta del av diskussioner i sockenstugan, av maktkamp på samhällets högsta politiska nivå, av baler i 1800-talets Stockholm och av modern träningskultur.

Havets bildspråk – galjonsfigurer och symboler

Havets bildspråk – galjonsfigurer och symboler

På Engelsbergs bruk finns en ovanlig maritim samling bestående av ett fyrtiotal galjonsfigurer, utsmyckningar och andra dekorativa inslag som berättar många historier om livet till sjöss. Denna antologi presenterar ett antal infallsvinklar på de många symboler och konstnärliga uttryck som finns på fartyg, tillsammans med nytagna foton och ny kunskap om galjonsfigurerna.

Järnets roll i samhällsförändringen under vikingatid och medeltid

Järnets roll i samhällsförändringen under vikingatid och medeltid

Vikingatiden och tidig medeltid kan ses som tiden då människor från Skandinavien äntrade den globala scenen. Vid sidan av de våldsamma vikingatågen bidrog skandinaverna i utvecklingen av konsten att framställa och bearbeta järn. Boken Iron and the transformation of society beskriver hur stål under vikingatiden bidrog till att forma ett nytt samhälle.

Kvinnodräkten i norra Europa 1360–1415

Kvinnodräkten i norra Europa 1360–1415

En handbok för den som vill få ett grepp om periodens kläder, material och snitt i Nordeuropa. Boken vänder sig till dem som vill börja återskapa medeltiden, men den kan även användas som utbildningsmaterial inom dräkthistoria.

Svensk underrättelsetjänst från Erlander till Bildt

Svensk underrättelsetjänst från Erlander till Bildt

Hemligstämplat handlar om alla de svenska hemligheterna från det kalla kriget. Boken bygger på tidigare hemligstämplade dokument och mycket berättas för första gången. Vad var det egentligen som hände under det kalla kriget och åren därefter? Vad gjorde landets politiska ledning – öppet och i hemlighet? 

Svenska Släktkalendern 2020

Svenska Släktkalendern 2020

Den femtionde utgåvan av Svenska Släktkalendern innehåller 32 släkter. Årets tema är religion med släktartiklar om bland andra Sveriges första kvinnliga biskop Christina Odenberg, ärkebiskop Nathan Söderblom, Elisabeth Hesselblad som 2016 blev helgonförklarad, psalmdiktaren Lina Sandell, Sveriges reformator Olavus Petri och heliga Birgitta.

Pärlfiskets historia i Sverige

Pärlfiskets historia i Sverige

Pärlor och pärlfiske har en lång historia i Sverige och fisket efter pärlor har under långa tider pågått i alla delar av landet. Gustav Vasa var första regenten som försökte organisera landets pärlfiske och från hans tid finns de äldsta skriftliga källorna.

Striden inom arbetarrörelsen 1908–1918

Striden inom arbetarrörelsen 1908–1918

Åren 1908–1918 fördes en intensiv diskussion inom det socialdemokratiska partiet om vilken politik som skulle föras. Högern hade majoritet, men vänstern var en stark minoritet; man hade ett flertal riksdagsmän, några ledamöter i partistyrelsen och dessutom hela ungdomsförbundet. Diskussionen fördes i tidningar och tidskrifter, i riksdagen, på debattmöten och säkerligen vid många kaffebord. 1917 splittrades partiet och Sverges socialdemokratiska vänsterparti bildades.

Spökskepp på Östersjöns botten

Spökskepp på Östersjöns botten

I fotoboken Ghost ships får vi följa med dykarna Jonas Dahm och Carl Douglas till de mest spektakulära vraken i Östersjön. Detta unika hav rymmer närmare 100 000 vrak – det kalla vattnet och avsaknaden av skeppsmask har skapat en skattkista för vrakletare. Det är regalskepp från stormaktstiden, ståtliga träskepp från 1700-talet, lastfartyg från 1800-talet och ubåtar från andra världskriget.

Julkalendern genom tiderna

Julkalendern genom tiderna

Med sina många år i tablån har Julkalendern blivit ett av de äldsta i SVT:s historia och i år fyller den 60 år. I den här boken får läsarna följa med på en resa bland TV-kalendrar genom tiderna, hela vägen från starten 1960 fram till i dag. En nostalgitripp genom varje julkalenders handling, kryddad med kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva.

Med Volvo i fokus

Med Volvo i fokus

Boken Med Volvo i fokus är en kavalkad av Bernt Lindströms bästa fotografier. Många har plockats fram ur hans egna gömmor och publiceras nu för första gång­en. Andra känner vi igen som planscher hos vår lokala bilmekaniker eller som vykort på veteranbilmässan.

En biografi över Anna Bugge Wicksell

En biografi över Anna Bugge Wicksell

I den specialbokade tågvagnen som skulle föra sex svenska toppdiplomater till det allra första mötet i Nationernas för­bund i Genève 1920 fanns en enda kvinna, som ”sov som en stock” mellan Branting och Hamilton. Ingen historiker har riktigt frågat sig hur Anna Bugge Wicksell kom att hamna i denna krets och vad hon åstadkom där – förrän nu.

Släktforska i Stockholm

Släktforska i Stockholm

Genom århundradena har mängder av personer passerat Stockholm och som släktforskare är det därför vanligt att man förr eller senare hamnar i Stockholms kyrkböcker eller andra arkiv. I Stockholm användes andra system för folkräkning vilket gör släktforskning på Stockholmsanor lite annorlunda. Stockholmsforska ger tips på hur man hittar till arkiven och vad som skiljer Stockholm från övriga landet.

Den förtvivlade hästen på Bråvalla hed

Den förtvivlade hästen på Bråvalla hed

Sagan om Bråvallaslaget innehåller inte historia. Det är berättandet av den som är historia. På Bråvalla hed stod på sin tid världshistoriens största slag. Där flockades hundratusentals bålda krigare och lika bålda men vänare sköldmör. Ingen vet emellertid var slaget ägde rum och när det inträffade. Det vill säga, många vet, men alla vet olika.

Annonser

Helvetesveckan - rysshärjningarna 1719 tecknade i form som en illustrerad klassiker

Dagens datum

Den 24 januari 1925 avgick statsminister Hjalmar Branting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!