Böcker

Berättelser kring numismatik

Berättelser kring numismatik

Under 1700-talet växte intresset för historia. Att samla böcker, äldre handskrifter och gamla mynt var uttryck för detta. Skattfynd krävdes in av rikets antikvarier och de statliga samlingarna utökades genom fynd och gåvor. Bellmans skrifter vittnar om hans många vänner och bekanta bland konstnärer, samlare, forskare och författare. Många av dem var 1700-talets kunniga numismatiker.

Göteborgs botaniska trädgårds expeditioner och insamlingsresor

Göteborgs botaniska trädgårds expeditioner och insamlingsresor

Botaniska i Göteborg är Nordens största och räknas dessutom till en av världens ledande botaniska trädgårdar. Sedan anläggningen öppnade för allmänheten år 1923 har botanister och trädgårdsmästare sänts ut i världen på forskningsexpeditioner och insamlingsresor.

Morddramat i Falun 1815

Morddramat i Falun 1815

Fredrique Cronhielm af Flosta var var varen ung adelskvinna som förälskade sig i en man av folket och födde en utomäktenskaplig son. Skuldsatt och utstött gifte hon sig med en galant ryttmästare som visade sig ha oanade sidor och ett dunkelt förflutet. Fredrique och hennes lille son drogs in i en nedåtgående spiral som obönhörligt ledde mot avgrunden.

Kanoner och krut i Åkers bergslag

Kanoner och krut i Åkers bergslag

Åkers bergslag sträcker sig genom tre kommuner: Strängnäs, Gnesta och Flen. Under markytan döljer sig naturresurserna järnmalm och kalk – viktiga faktorer för Sveriges utveckling som stormakt, industrination och exportör av kanoner och valsar med världsrykte. Den nya boken om Åkers bergslag bjuder på en historisk utflykt i kulturlandskapet och i styckebrukets arkiv.

Moskvas erövrare Jakob de la Gardie

Moskvas erövrare Jakob de la Gardie

Jakob De la Gardie är den enda svenska fältherre som i spetsen för en armé nått Moskva och trätt fram inför tsaren i Fassettpalatset. Bedriften gjorde honom till en av 1600-talets mest berömda befälhavare. Som fältherre, godsmagnat, handelsman och politiker blev Jakob De la Gardie efter hand en profil som världsvant rörde sig i maktens gemak.

På besök i stormaktstidens Sverige

På besök i stormaktstidens Sverige

Hur var det att besöka stormaktstidens Sverige? När landet på allvar gav sig in i den internationella politiken började resenärerna röra sig norrut. Utifrån vittnesbörd från tio fransmän och en schweizare ges här deras samlade bild av 1600-talets Sverige.

Historien om Sverige från stormakt till världens modernaste land

Historien om Sverige från stormakt till världens modernaste land

Andra delen av Historien om Sverige tar vid där första delen slutar och blir en femhundra år lång resa från stormaktens uppgång och fall till demokrati och tekniska framsteg och dagens moderna samhälle. De båda böckerna är en fördjupning till SVT:s populära serie Historien om Sverige.

DC-3:an – att bärga historien

DC-3:an – att bärga historien

I år är det 20 år sedan bärgningen av den DC-3:an som försvann spårlöst en sommardag år 1952. Boken DC-3:an – att bärga historien djupdyker i haveriutredningen och berättar om den komplicerade bärgningen av flygplanskroppen – från 127 meters djup till ett hypermodernt museum.

Kungligheter och arkitektur

Kungligheter och arkitektur

Att furstar i alla tider byggt slott, befästningar och hela städer är välkänt. Enskilda kungligheters arkitekturintresse och i vissa fall utövande som arkitekter har däremot varit mindre utforskat. Boken Royalty and architecture visar på Gustav III:s och andra europeiska kungligheters betydelse för arkitektur och arkitekturpolitik.

Författarparet Moa och Harry Martinson

Författarparet Moa och Harry Martinson

Moa och Harry Martinson var under 1900-talet Sveriges mest kända och lästa författarpar. Den feministiska arbetarskribenten Moa och den lungsjuke luffarpoeten Harry träffades 1927, flyttade ihop, gifte sig och skildes med buller och bång 1940. I Moas torp skrev de totalt 19 böcker, varav flera är moderna klassiker.

Herman Flemings historia

Herman Flemings historia

Herman Flemings liv hade lämpat sig väl för en roman. Han tillhörde en av Finlands förnämsta släkter, åkte till Frankrike för att skaffa militär erfarenhet, roade sig i Paris åren före franska revolutionen, krigade mot ryssarna, dömdes till döden for landsförräderi men benådades och slutade sina dagar på slagfältet 1808.

Anders Lundquist – drottningens protegé

Anders Lundquist – drottningens protegé

År 1810 tog drottning Hedvig Elisabet Charlotta den fattige bondpojken Anders Lundquist under sina vingars beskydd och satte honom i lära i Stockholm. För första gången återges nu konstnärens handskrivna manuskript om sitt både innehållsrika och dramatiska liv.

Gustav Vasas revolution

Gustav Vasas revolution

Det är drygt 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung efter befrielsekriget mot Danmark. Efter att i hundratals år ha hyllats som landsfader har han på senare tid alltmer börjat framställas som tyrann. I Gustav Vasas revolution ges en mer nyanserad bild av Gustav Vasa som en progressiv härskare för sin tid.

Bergsbrukets tider i Örebro län

Bergsbrukets tider i Örebro län

Örebro län präglas av såväl kontrasten som samspelet mellan bönderna på slätten och bergsbrukets folk. Det är en historia som inleddes på 1100-talet, tog fart från 1200-talet, och som klingade ut i slutet av förra seklet. I dag bryts ingen järnmalm. Däremot har andra metaller fått nytt värde genom digitaliseringen och elektrifieringen.

Minnet av Hansakatastrofen

Minnet av Hansakatastrofen

En råkall novembernatt 1944 torpederades passagerarfartyget S/S Hansa av en sovjetisk ubåt. Endast två personer överlevde. Med fartyget försvann 84 människor och lika många livsöden i djupet. Nu berättas historien om S/S Hansa och den katastrof som drabbade inte bara Gotland utan ett helt land.

Tonsättaren och musikern Emilie Holmberg Hammarsköld

Tonsättaren och musikern Emilie Holmberg Hammarsköld

År 1844 försvann den unga kompositören, pianisten och sångerskan Emilie Holmberg plötsligt från den svenska musikscenen för att dyka upp i Amerikas sydstater, där hon snabbt skapade sig ett namn som musiker.

När Hitler formade Sverige

När Hitler formade Sverige

Våren 1933 blåste kraftiga högervindar. Adolf Hitler blev diktator i Tyskland och höll flammande tal om en nationell revolution medan oppositionen fängslades. Över hela Europa skänkte nyheterna från Berlin hopp i olika högerkretsar och det svenska högerpartiet sydde upp armbindlar, bildade kamporganisationer och höll massmöten och flaggparader.

Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

I tidskriften Arkeologerna – nya rön från norr, syd, väst och öst kan man läsa om spännande fynd och intressanta upptäckter, berättat av arkeologerna själva. Det görs nedslag på över 30 olika platser och undersökningar runt om i Sverige.

Nordbor under 500 år

Nordbor under 500 år

Boken Nordbor är utgiven i anslutning till Nordiska museets utställning med samma namn och är en kulturhistorisk exposé över livet i norr under fem sekler. Den handlar om människan i Norden, om hur livsmiljöer och kulturer vuxit fram, förändrats och formats till en väv av historiska erfarenheter.

Annonser

Dagens datum

Den 16 april 1943 inleddes sökandet efter den svenska ubåten Ulven som hade gått på en mina och sjunkit med 33 mans besättning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!