Boktryckarnas ädla konst

Diktkonst och typografisk design i skön förening – i Boktryckarnas ädla konst uppmärksammas de ambitiöst formgivna dikter som skrevs som hyllningar till boktryckare och deras gesäller.

Tillfällesdikterna berättar, ofta med glimten i ögat, om privatpersonernas liv, det gedigna hantverket och hela boktryckarbranschen. Persondikter sätter ord på betydelsefulla ögonblick i människors liv: högtidliga, lyckliga och sorgliga. Dikterna blev omåttligt populära och var sin tids vanligaste trycksak.

Bokhistorikern Anna Perälä har studerat 281 dikttryck tillägnade boktryckare och deras gesäller från 1605–1764. Dikterna ger en mångsidig bild av både yrkesliv och privatliv. När gesällerna fick sin krans hyllades de med festliga postulatsdikter. När boktryckarna gifte sig fick de skämtsamma bröllopsgratulationer.

Namnsdagarna firades med bokstavslekar på vers och på begravningarna hedrades den avlidne med solenna minnespoem. Dikterna berättar också om släktförhållanden och avslöjar stridigheter och konkurrens. Uttrycket ”den ädla boktryckare-konsten” förekommer ofta i dikterna och syftar på den kunskap, dygd och upplysning som boktryckarna förmedlade till läsarna.

Bokens många illustrationer visar sättarnas och boktryckarnas tekniska skicklighet och den vikt de lade vid dekorativ typografi och utsmyckande ornament.

Bokhistorikern Anna Perälä, pol.mag och hedersdoktor, har i sin forskning fokuserat på typografi, illustrationer och bokband.

Anna Perälä:
Boktryckarnas ädla konst. Persondikter 1605–1764
Svenska litteratursällskapet i Finland/Appell Förlag
Utkom 2023