De vanligaste fallgroparna vid badrumsstädning – vad ska man inte göra?

Att städa badrummet kan vara lite som att ta sig an ett eget litet äventyr hemma. Badrummet är en av de platserna i hemmet där det är mycket aktivitet och där många vardagsrutiner sker, därför också ställer extra höga krav på rengöringen.

När fukt, kalk och tvålrester kombineras och samlas krävs det extra omsorg för att det ska bli riktigt rent, utan att skada ytorna i badrummet eller skapa hälsorisker. Genom att undvika vanliga misstag kan du städa både säkrare och enklare, vilket gör att du bevarar ditt badrum som en fräsch och trivsam oas.

Osäker eller ont om tid? Du kan ta hjälp av vår städfirma i Stockholm.

Så påverkar aggressiva rengöringsmedel ditt badrum

När man vill få badrummet riktigt skinande rent, kan det vara frestande att ta till de allra starkaste rengöringsmedlen man hittar. Men här gäller det att vara varsam, visserligen löser starka lösningsmedel smuts snabbt, men aggressiva kemikalier i lösningsmedlen kan också lämna tråkiga spår efter sig, som missfärgningar på beslag, blekta fogar och andra ytor kan skadas och tappa sin fina lyster.

För att både få ditt badrum skinande rent och skapa en tryggare städning är det ofta bättre att välja mildare rengöringsmedel. Det finns många effektiva men milda rengöringsmedel i handeln som skonsamt men kraftfullt tar hand om smutsen utan att slita på materialen, och som samtidigt gör städstunden lite mer behaglig.

Rengöring endast med ”ögat”

Att skapa en ren och inbjudande miljö i badrummet behöver inte vara en krävande uppgift, det handlar bara om att hitta rätt balans när du städar. När man rengör med ”ögat” så att säga, kan det vara ett sätt att prioritera det som syns mest. Det är lätt att försumma svåråtkomliga områden som bakom toaletten, kring duschen och runt avloppet eller andra ställen där handen inte riktigt når. Många gånger får de ställena ibland förbli ostädade, om du inte väljer att använda rätt verktyg som kan göra underverk.

Med smarta hjälpmedel som en böjbar dammtrasa, en långskaftad borste eller en smidig mikrofiberduk på teleskopskaft kan du komma åt och fräscha upp ställen som gör jobbet åt dig, utan att du behöver krypa runt på knä. Tänk dig långa smala borstar som kan nå in i trånga vrår, eller en praktisk ångtvätt som effektivt löser upp smuts där händerna inte når. Tack vare dessa praktiska små hjälpredor kan städningen förvandlas till en smidig och nästan lustfylld aktivitet, där fokus ligger på att skapa ett badrum som utstrålar fräschör och harmoni.

Brist på tillräcklig ventilation efter rengöring

Efter en noggrann rengöring doftar badrummet fräscht, då är det lätt att vilja luta sig tillbaka och njuta av det skinande badrummet. Men om luften står stilla och om det är otillräcklig ventilation kan kemikalierester från rengöringsmedel dröja kvar i luften och det kan påverka både hälsan och den fräscha känslan.

Att släppa in frisk luft i badrummet är en enkel lösning. Om ditt badrum saknar fönster kan du helt enkelt lämna dörren på glänt för att låta luftcirkulationen göra sitt om du inte har en frånlufts fläkt i badrummet. Om du vill ta till extra hjälp kan en liten portabel fläkt placeras vid dörren för att skynda på processen.

Felaktig användning av glas- och spegelrengöringsmedel

Att ha skinande fönster och speglar kan kännas som en liten vardagslyx. Ibland händer det att rengöringsmedel ställer till det mer än det hjälper om man använder medlet felaktigt. Här är en smidig guide för att få gnistrande resultat utan fläckar eller ränder på dina fönster:

  1. Börja med att torka bort allt damm och smuts med en torr mikrofiberduk innan du börjar.
  2. Spraya en liten mängd glasrengöringsmedel direkt på ytan, om du använder för mycket medel kan det lämna efter sig ränder och rester.
  3. Torka smart med mikroduken och använd sicksack- eller cirkelrörelser, börja uppifrån och gå neråt.
  4. För större glasytor kan du använda en gummiskrapa i stället. Dra skrapan uppifrån och ner i jämna, raka rörelser. Torka av skrapan efter varje drag för att undvika ränder.
  5. Avsluta med att torka av kvarvarande fläckar med en torr duk.

Klicka här om du vill ha hjälp med hemstädning i Stockholm!

Glest mellan städtillfällena

Det är lätt hänt badrumsstädningen halkar efter, om man inte har någon typ av städrutin. När man rengör badrummet sällan smyger sig fukt, kalk och till och med mögel på, särskilt i hörn, fogar och runt dusch och handfat. Men om du kan skapa en enkel rutin där du gör små insatser regelbundet, som att torka av ytor efter dusch eller använda en mild rengöring varje vecka, slipper du dessa problem.

Sammanfattning

Det är lätt att göra små misstag när vi städar – som att glömma hörnen, använda fel produkter eller stressar igenom städningen bara för att få det gjort. Men om du städar mer medvetet kan det kännas mindre som ett måste och mer som en paus i vardagen. Men om du känner att dammtussarna tar över och tiden inte riktigt räcker till, så kan det kännas otroligt skönt att ta hjälp av en professionell städfirma, för att få en fräsch nystart.