Dejting nu och då

Att träffas över en kopp kaffe, en romantisk middag eller en lång promenad med känslor inblandat har existerat sedan urminnes tider. Det är dock först under det senaste århundradet som man definierat det som “dejter”.

Synen på kärlek har förändrats markant under åren och hur man interagerar med personer av motsatt kön, eller samma kön, ser inte ut på samma sätt för vår generation som det gjort för tidigare generationer. Men vad är det egentligen som hänt under åren?

Attraktion till andra människor har alltid funnits

Vi behöver inte grunda våra argument på vetenskapliga bevis för att säga att attraktion och kärlek funnits sedan urminnes tider. Under stenåldern fanns det kärlek och attraktion precis som det finns relationer som bygger på dessa ting idag. Människor är flockdjur och därför har vi alltid haft en tendens att ty oss till andra människor, och mer specifikt en människa för att dela vårt liv med. Hur detta har skett har såklart sett olika ut under åren, men också varierat markant från kultur till kultur.

I några kulturer har det länge, och är än idag, vanligt att man älskar, eller åtminstone är juridiskt bundna till mer än en enda person. Även här i Sverige har detta varit accepterat förr i tiden. Kärlek och attraktion är ett relativt diffust koncept, eftersom definitionen varierar beroende på vem man frågar, vilket land man befinner sig i och vilket århundrade man lever i.

Att “dejta” är ett relativt nytt koncept

Även om “dejta” känns som något som funnits sedan människans skapelse är det mycket som tyder på att det inte är så. Det var vanligare förr att man bestämde sig rätt omedelbart för vem man skulle dela livet med. Att dejta någon innan det blev “på riktigt” var alldeles för opraktiskt (och dyrt!). Således är konceptet kring att dejta relativt nytt.

Att dejta innebär helt enkelt att man bjuder ut någon på en träff. Det kan innebära något så simpelt som att man tar kontakt för sex och träffas hemma hos någon eller på en offentlig plats för att uppfylla sina mänskliga behov. Men det finns såklart också en romantisk sida av att dejta, där man bjuder ut någon man tycker om extra mycket på exempelvis en restaurang eller till en promenad i parken.

Dejtingsajternas revolution

Det var först under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet som dejtingfenomenet verkligen blomstrade. Internet introducerades och således dejtingsajter likaså. Nu kunde människor världen över prata med varandra och det blev betydligt enklare att prata med folk man fann attraktiva eftersom allt ägde rum online.

Idag kan praktiskt taget vem som helst möta sin livs kärlek eller bara hitta knullkompis online utan att behöva anstränga sig så mycket. Det räcker med att registrera en profil, skriva till någon och så plötsligt har man bestämt en tid och plats för en dejt!