Ernstell byter Armémuseum mot Dansmuseet

Eva-Sofi Ernstell. Foto: Anna Bergqvist/Dansmuseet

Eva-Sofi Ernstell blir ny chef för Dansmuseet. Foto: Anna Bergqvist/Dansmuseet

Eva-Sofi Ernstell blir ny chef för Dansmuseet i Stockholm. Hon är i dag chef för Armémuseum och tillträder sin nya tjänst på Dansmuseet den 1 januari 2017.

– Vi i styrelsen är mycket glada över att vi fick så många kvalificerade sökande som vill vara Dansmuseets nästa chef. Särskilt nöjda är vi att ha kunnat kontraktera Eva-Sofi för uppdraget. Med kännedom om Eva-Sofis kreativitet, mod och engagemang har vi stora förväntningar på nästa kapitel i Dansmuseets hittills så framgångsrika historia, säger tillförordnad styrelseordförande Dag Hallberg.

Ernstell har tidigare arbetat som bland annat enhetschef och intendent på Livrustkammaren och har förtroendeuppdrag inom ICOM, International Council of Museums. Hon har en magisterexamen i konsthistoria och en omfattande textil bakgrund som skräddare och är oerhört intresserad av dräkterna i Dansmuseets samlingar. Hon ser fram emot sitt nya chefsuppdrag.

– Dansmuseet har en häftig samling och omväxlande verksamhet. Det ska bli mycket roligt och spännande att leda museet och jag är jätteglad över uppdraget som chef. Museet kommer att få nytta av mina erfarenheter och kontakter. Att förvalta Rolf de Marés insamlade föremål, arkiv och hans idéer om vikten av ett dansmuseum, ska jag ta på stort allvar. Tillsammans med personalen ska vi göra det än mer känt i Stockholm och resten av världen, säger Eva-Sofi.

Eva-Sofi Ernstell tillträder sin tjänst på Dansmuseet vid årsskiftet och efterträder därmed nuvarande chef Erik Näslund som haft rollen i 27 års tid.

(2016-09-01)