Gräsklipparens historia: Från lie till modern automower

Med dagens effektiva robotgräsklippare är det lätt att glömma bort hur mycket arbete som gräsklippning krävt historiskt sett. Det fanns en tid då man var tvungen att använda lie eller betande djur för att hålla gräsmattan under kontroll. Tack och lov ändrades allt detta på 1800-talet när den första gräsklipparen fick patent.

Snabb utveckling till nutidens moderna automowers

Välskötta gräsmattor sågs länge som något lyxigt, innan gräsklipparen fick utbredning. Idag ser många gräsmattan som en självklar del av trädgården till exempelvis sin villa, sitt radhus eller sommarstuga. Gräsmattan är ju en plats för såväl umgänge och lek som avslappning under sommarmånaderna.

Att klippa gräset har aldrig varit så enkelt som idag, men faktum är att gräsklipparen är en relativt ny uppfinning vars teknik snabbt har utvecklats till dagens tysta, effektiva robotgräsklippare. Lev i nuet med en modern Automower istället för att dra en gräsklippare manuellt – valet är enkelt för de flesta. Annorlunda såg det ut förr i tiden, innan en viss engelsman fick det första patentet någonsin för gräsklippare. Låt oss åka tillbaka i tiden till 1800-talet för att se hur allt tog sin början.

Gräsklippare inspirerad av textilindustrin

Den första patenterade, mekaniska gräsklipparen skapades av engelsmannen Edwin Budding år 1830. Att det hände just i England var antagligen ingen slump med tanke på att sporten cricket redan då var stor i landet – en sport som spelas på gräsplaner. Budding hämtade inspiration från skärarna i textilindustrin. Hans konstruktion var enkel: ett antal blad runt en cylinder som roterade. Tack vare uppfinningen gick det nu att klippa gräs med ett jämnt resultat, utan att använda betande djur eller sax och lie.

Senare under 1800-talet kom gräsklipparen till USA. Elwood McGuire var namnet på den person som kom att uppfinna den första väldigt populära gågräsklipparen. Snart skulle gräsklipparna komma att effektiveras ytterligare med hjälp av en förbränningsmotor. Under 1940-talet började bensindrivna gräsklippare bli allt vanligare, men främst till offentliga, stora ytor som fotbollsplaner och parker. Förbränningsmotorn gjorde att det blev betydligt mindre fysiskt krävande att klippa gräsmattan.

Handjagaren finns kvar än idag

Den klassiska handjagaren har inte förändrats särskilt mycket sedan 1800-talet och än idag är den ett alternativ för små gräsmattor. Men mycket har hänt inom tekniken sedan Edwin Buddings tid. I Sverige kom åkgräsklipparen på 1980-talet. Nu blev bekvämligheten väldigt hög och man behövde inte ens gå bakom gräsklipparen längre, utan kunde helt enkelt sitta på den och ratta runt medan maskinen gjorde sitt jobb.

Åkgräsklipparen används fortfarande, liksom handjagare och självgående bensindrivna gräsklippare, men robotgräsklipparen har kommit att konkurrera ut de tidigare modellerna allt mer.

Första robotgräsklipparen på 1990-talet

Den första robotgräsklipparen kom på 1990-talet och idag har en stor del av de svenska hushållen med trädgård en laddningsbar automower till gräsmattan. Numera kan man luta sig tillbaka och slappna av medan automowern tar hand om gräsklippningen – något som förmodligen skulle ha verkat som science fiction för bara några decennier sedan.

Det återuppladdningsbara batteriet kan hämta energi från solen och maskinen är nästan helt tyst, vilket många ser som en stor uppgradering från de högljudda gräsklippare som drivs av fossila bränslen och under många år varit standardvalet. Hur gräsklipparna kommer att utvecklas i framtiden återstår att se, men det är tydligt att mycket har hänt under dess relativt korta historia sedan 1800-talet.