Humanekologiska perspektiv på Storsjöodjuret
Storsjöodjuret är ett undflyende fenomen i Storsjön i Jämtland. Avhandling Storsjöodjuret i ett kalejdoskop i ämnet humanekologi undersöker hur sammankopplingar av det sociala, det kulturella, det historiska och det lokala påverkar formandet av denna svenska kryptid – “dolda djur”.
Kryptider – djur vars existens inte blivit vetenskapligt bevisad – kan ses som folkloristiska fenomen och fantasier om faunan, men också som möjliga zoologiska realiteter. I avhandlingen belyses hur förändringar i natursyn har bidragit till de många skilda föreställningarna om Storsjöodjuret – Sveriges kanske mest kända kryptid. Genom att specifikt analysera de sätt på vilka människor åtminstone sedan 1600-talet skildrat odjuret i Storsjön som meningsfullt, framkommer berättelsernas kraft att inte bara ta form utan också att anpassas till samhälleliga förändringar.
Ur ett antal tematiska perspektiv analyseras denna tankefigurs långsamma förändringar samtidigt som gemensamma mönster i gestaltningen framkommer. På så sätt är avhandlingen även ett bidrag till folkloristiska studier av kryptider och fenomenet diskuteras som ett totalt socialt faktum i Storsjöbygden.
Genom en utveckling av den humanekologiska triangeln till en analytisk kvadrat med natur, samhälle, gemenskap och den enskilda individen i hörnen, belyses hur relationerna mellan hörnen formas av natursyn, landskap, plats, samhälle, historia och kultur. Berättelserna om kryptider, där perspektiv på socioekologiska samband uttrycks, är ett underutvecklat område inom humanekologin.
Tidigare forskning om kryptider och deras regionalt förankrade historia har främst fokuserat deras betydelse i lokal folklore (etnologi/antropologi), utredningar av det som observeras (zoologi/kryptozoologi och miljöhistoria) eller de människor som söker efter dem (sociologi, religionsociologi och turism).
Denna undersökning går bortom dessa områden genom att inspireras av den svenske sociologen Johan Asplunds begrepp “tankefigurer”. Genom att utforska hur föreställningarna om detta specifika exempel förändras tillsammans med samhälle, och därmed fortsätter vara ett meningsfullt fenomen för människor, diskuterar detta projekt kraften hos dessa uppfattningar att inte bara ta form, utan också transformera. På detta sätt belyser studien även frågor om när, var och för vem Storsjöodjuret spelar roll.
Sanna Händén-Svensson:
Storsjöodjuret i ett kalejdoskop. Humanekologiska perspektiv på en svensk kryptid
Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi, Lunds universitet
Disputation: 20 september 2024