Hur man bryggde kaffe förr i tiden

Foto: Salomé Watel/Unsplash

Foto: Salomé Watel/Unsplash

Kaffet kom till Sverige på 1680-talet då det såldes i små mängder på apoteket, men det blev inte en folkdryck förrän på 1800-talet. Här ska vi ta reda på hur man bryggde kaffe förr i tiden. Vi har hämtat en del av informationen om olika kaffebryggare från informationssidan Rostat Kaffe.

1600-talet:
Det var under 1600-talet som kaffet började sprida sig runt omkring världen och kaffet bryggdes genom att kaffebönor kokades direkt i vatten över en öppen eld. Kaffet kokades ofta på hela kaffebönor, men de kunde också mortlas.

1700-talet:
År 1710 i Frankrike uppfanns det första filtret för kaffe. Fransmännen började mala bönorna istället för att använda dem hela, vilket var vanligast vid den tiden. Kaffet lades sedan i en linneduk som knöts ihop och placerades i kokande vatten. Nu kunde man dricka kaffe utan att få med sump eller kaffebönor.

Under 1790-talet introducerade fransmännen även dropptekniken. Kokande vatten hälldes då över linneduken med kaffe istället för att den kokades ihop med vattnet. Det skapade ett fylligare kaffe utan bitterhet.

1800-talet:
1822 så uppfinner italienaren Angelo Moriondo espresson genom att låta het ånga pressas genom malt kaffe. Han patenterade sin espressomaskin, men tillverkade bara några få exemplar som användes i hans egna kaffebarer i Turin.

1840 så fortsätter Frankrike att uppfinna kaffebryggare och fransyskan Marie Fanny Amlene Massot uppfinner sifonbryggaren. I Sverige kallas det även för Don Pedro och vakuumbryggning. Don Pedro är ett modernare sätt att brygga kaffe på och introducerades i Sverige på 1950-talet av en man som hette Nilsjohan Don Pedro.

1850 patenterar amerikanaren James H. Nelson den första perkolatorbryggaren, men den uppfanns redan 1819 av en fransk plåtslagare som hette Joseph-Henry-Marie Laurens.

1900-talet:
1908 kommer det första kommersiella kaffefiltret som uppfanns av den tyska hemmafrun Melitta Bentz. Hon experimenterade i köket och kom fram till att läskpapper med flera små hål i var bäst för att undvika sump i kaffet.

1929 uppfinner fransmännen pressotekniken där malet kaffe och kokande vatten blandas i en kanna och silas genom att man pressar ner en sil uppifrån. Presskannan används även i dag.

1949 utvecklas äntligen espressomaskinen till dagens modell tack vare italienaren Achille Gaggia. Han bryggde espresso vid högre tryck än tidigare och lyckades skapa en espresso med crema.

1954 skapas och patenteras den första elektriska kaffebryggaren i Tyskland, The Wigomat. Den döptes efter sin skapare Gottlob Widmann och blev väldigt snabbt populär eftersom den bryggde ett mindre hett kaffe än andra metoder.

2000-talet:
Vi fortsätter att skapa nya bryggmetoder och trots att den första kapselmaskinen introducerades 1986 så blev den riktigt populär under 2000-talet. I dag upptäcker vi även spännande innovationer som nya dropptekniker, cold brew och nitro coffee där kaffe infuseras med kvävgas och hälls upp på samma sätt som fatöl.