Lån har utvecklats något enormt under årens gång

Skyskrapor. Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Lån har alltid varit en del av mänskliga samhällen. I civilisationens vagga var det ett sätt att få igång sin matproduktion och i dagens samhälle så kan det användas för allting från ett köp av en bostad till att starta upp ett företag. Lån och låntagares situationer har förändrats enormt under årens gång och idag så finns det en hel del saker som man behöver ha koll på som låntagare.

Om du går i lånetankar idag så är det relativt lätt att teckna upp sig på ett lån och det finns gott om olika valmöjligheter oavsett vilket sorts lån som du är intresserad av att teckna upp dig på. Någonting som också är klokt att ha i åtanke är att det idag finns möjligheter att jämföra olika lån för att försäkra sig om att man hittar det som är mest ekonomiskt gångbart.

Genom att använda dig av en tjänst som Matchbanker så ger du dig själv en överblick kring vad olika lån har för villkor och krav och kan lättare göra ett informerat beslut. Jämförelsetjänster har revolutionerat lånebranschen och är ett fantastiskt sätt för konsumenter att ta tillbaka någon form av kontroll över sitt låntagande.

Lån förr i tiden

Förr i tiden, när kyrkans makt stod på sin absoluta topp, så var lån någonting som inte var förknippat med vinst för den som lånade ut pengar. Kyrkan förbjöd nämligen att låna ut pengar mot ränta, någonting som gjorde att man i regel lånade pengar från familj och vänner. Detta ledde också till att många av Europas judar gav sig in bankbranschen eftersom det inte finns någonting inom judendomen som sa att man inte fick låna ut pengar mot ränta.

I Sverige så har vi idag ett antal riktigt stora banker. Traditionellt sett är Sverige ett av de länder där folk byter banker minst frekvent. Chanserna för att du har samma bank som dina föräldrar hade är stora, och enligt statistik så kommer dina barn även att använda sig av samma bank.

Banker

Men banker och dess roll i samhället har också förändrats enormt. Förr i tiden så sparade svenskar sina pengar på sparkonton för att få sina pengar att växa genom utbetalningar av ränta på ens sparade kapital. På grund av en lång rad anledningar, främst inflation och räntesänkningar på sparkonton, så är det i regel en väldigt dum idé att spara sina pengar på ett sparkonto med målsättningen att få pengarna att växa.

Istället så har banker fått en ny roll. Banker har mer och mer tagit plats som finansiella rådgivare och en plats att förvara sin lön innan man skickar den vidare till ett fondsparande eller aktieköp, antingen hos banken i fråga eller hos en annan mäklare.

Men banker fyller fortfarande en funktion genom att erbjuda lån till människor. Det är oftast bolån som det rör sig om, men många banker erbjuder även möjligheten att låna lite mindre summor i form av privatlån. För den som är intresserad av lite mindre lån finns det idag lånföretag, någonting som traditionellt sett inte har funnits genom historiens gång.