När svensk tekoindustri konkurrensutsattes 1955–1995
År 1950 arbetade en av tio svenska industriarbetare, nära 114 000 personer, i textil- och konfektionsindustrin (tekoindustrin). Då var så gott som alla kläder som bars i Sverige också tillverkade i landet.
År 1995 hade antalet arbetare decimerats till 12 000 och majoriteten av de kläder som bars var i stället importerade. I den här avhandlingen undersöks hur företagare inom svensk tekoindustri begripliggjorde och agerade på de transformativa förändringar som branschen genomgick åren 1955–1995.
Avhandlingen visar hur förändrade marknadsförutsättningar, genom Europaintegration och internationalisering av handel, gav upphov till nya företagsformer där vissa svenska företagare flyttade sin tekoproduktion utomlands och andra ägnade sig åt import och försäljning av utlandsproducerade varor.
Därtill belyses den industriella strukturomvandling som främjades genom Rehn-Meidnermodellen med dess aktiva arbetsmarknadspolitik och solidariska lönepolitik. Genom att anta ett arbetsgivarperspektiv, med fokus på hur förändrade marknadsförutsättningar tolkades och hanterades av tekoindustrins arbetsgivarorganisationer, bidrar avhandlingen med nya insikter om hur processer av europaintegration och globalisering utmanade arbetsgivarlojalitetens gränser.
Susanne Berghofer:
När svensk tekoindustri konkurrensutsattes. Arbetsgivarorganisationer inför föränderliga marknadskontexter 1955–1995
Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, Stockholms universitet
Disputation: 29 november 2024