Nya sätt att tjäna pengar till historiska resmål

Många skolklasser drömmer om att åka på klassresa. En del till utländska städer som London eller Paris, andra till actionfyllda resmål som Gröna Lund eller Liseberg. Men det finns också ett intresse för historiska resmål, att få känna historiens vingslag och få en inblick i gamla tider.

Vikingastaden Birka på Björkö i Mälaren är ett klassiskt resmål för skolklasser från hela landet, men man kan även välja historiska monument som Ales stenar. För den skolklass som är intresserad av historia finns också hundratals museer i Sverige. Historiska Museet har skolprogram, i likhet med många andra museer, särskilt de stora.

Men historia finns överallt. Varenda stad och bygd har äldre byggnader och miljöer med ett förflutet, ofta nedtecknat. Inte sällan finns guidade turer där erfarna guider berättar om forna tider, vilket gör att skolresan får en extra dimension, även om det kan vara nog så intressant att besöka och uppleva en plats i nutid.

Oavsett vart man vill resa på klassresa är det smart att börja tjäna pengar till klassen. Alla resor kostar pengar och när ett trettiotal elever och några vuxna ledare ska ut och resa kommer varje moment att kosta pengar – transport, boende, mat, inträdesbiljetter osv. En laddad klasskassa ger större möjligheter än en tom.

Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen är ett enkelt sätt att tjäna pengar till klasskassan. Klassen tar inga ekonomiska risker och binder inte upp sig på något vis. Man säljer så länge man tycker att det är kul och lönsamt och eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad bestämmer man på sätt och vis sin egen inkomst.

Delikatessförsäljningen börjar med att klassen tar upp beställningar på produkter som lagrad cheddarost, ekologisk olivolja och lufttorkad salami. Det gör man genom att knacka dörr på den egna bostadsorten, hos privatpersoner eller lokala företag, eller genom försäljningskampanjer på nätet. När man känner sig klar med försäljningen får gruppen hem alla sålda varor till sin kontaktperson, en förälder eller lärare, och sedan återstår bara att leverera delikatesserna till kunderna samtidigt som man tar betalt för dem. Behåll den egna andelen av pengarna, skicka in resten och börja planera skolresan.

Har försäljningen gått riktigt bra blir det kanske engelska Stonehenge istället för skånska Ales stenar. För så kan det bli. Många skolklasser och idrottsföreningar som jobbat ihop med DelikatessKungen har tjänat så bra att de återkommit för ett nytt samarbete. Alla gillar delikatesser, det är ett historiskt faktum.