Ont i svanskotan

Har du ont i svanskotan? Smärta i svanskotan beror oftast på att svanskotan eller mjukvävnader runt om, fasciastrukturer, blivit skadade vid ett fall eller vid en svår förlossning med ökat tryck på svanskotan. Vi berättar mer om behandling och hur du kan tänka kring din värk i svanskotan.

Vad beror smärtan på?

Först kanske vi ska beskriva vad svanskotan är för något. Det vi kallar svanskotan är egentligen fyra till fem kotor som växer ihop i puberteten så att de fungerar som en kota. Det är de sista kotorna i ryggradens kotor efter korsbenet (fem sammanvuxna kotor). Ont i svanskotan är mycket vanligare hos kvinnor än män och anatomiskt står svanskotan ut mer hos kvinnor än män. Smärta i svanskotan beror oftast på att svanskotan eller mjukvävnader runt om, fasciastrukturer, blivit skadade vid ett fall eller vid en svår förlossning med ökat tryck på svanskotan. Ett felläge av svanskotan kan också uppstå vid ett trauma. Det kan även ha blivit en fraktur på svanskotan vid en kraftig landning efter ett fall. En obalans i hela ryggraden med snedbelastning, för liten eller för stor svank mm kan också göra att svanskotan får en felaktig belastning.  Smärta ifrån svanskoteområdet kan också bero på någon allvarligare sjukdom, till exempel en tumör, men det är ovanligt.

Symptom

Symptom från en skadad svanskota ger en skärande smärta när man sitter eller då man reser sig. Det kan också göra ont när man böjer sig framåt och även vid tryck runt svanskotan. Toalettbesök kan därför kännas smärtsamt. Ont i svanskotan under en graviditet kan bero på foglossning då fascia och broskfogar mjukas upp på grund av hormonförändringar och förberedelse inför förlossning.

Den ökade belastningen vid graviditet ihop med en hormonell förändring i fascian gör att ryggradens kurvaturer kan ändras vilket ger en felaktig belastning på svanskotan. Träning för att stärka mag- och ryggmuskulatur kan hjälpa.

Vad kan jag själv göra?

Värme och varmbad kan lindra smärtan. Att använda en speciell sittdyna med hål i mitten kan avlasta när man sitter vilket kan hjälpa mot smärtan. Stretch av sätesmuskulaturen kan ge avlastning då den fäster runt svanskotan. Ligg på rygg med benen böjda 90° i höften. Ta det ena benet mot dig och lägg upp foten på framsidan av låret på det andra benet som du samtidigt drar mot dig med händerna. Stretcha upp mot en minut. Byt ben och stretcha på nytt. Avslappningsövning liggande på rygg med höft och knän i 90° vinkel med benen på en pall. Armarna ut åt sidorna med handflatorna uppåt. Ligg så i 10 minuter. Djupandas långsamt genom näsan, känn hur ländryggen slappnar av och närmar sig underlaget.

Söka hjälp

Har du så ont i svanskotan att du behöver behandling finns det hjälp att få. Speciella kliniker ger en behaglig och effektiv behandling med avlastning och avslappning av det skadade området runt svanskotan. En analys av hur kroppen belastas utförs för att därefter försöka släppa på spänningar och åtgärda obalanser som kan påverka svanskotan. Behandlingen upplevs oftast som mycket behaglig och effektiv. Behandlingen ger ett ökat flöde vilket gynnar läkningen.