Perspektiv på efternamnsbyten 1925–2015
I avhandlingen Perspektiv på efternamnsbyten undersöker Johan Hedberg ansökningar om efternamnsbyten för ett urval av år mellan 1925 och 2015. Därtill genomför han intervjuer med personer som har bytt efternamn i närtid. Syftet med avhandlingen är för det första att undersöka varför personer byter efternamn, för det andra är syftet att undersöka hur viktigt efternamnet har varit för samhörighetskänslan inom familjen och för det tredje är avhandlingens syfte att undersöka i vilken utsträckning namnbytarna själva skapade sina efternamn. Hur detta har utvecklats över tid diskuteras i anslutning till förändringar i det svenska samhället.
Resultaten visar att efternamnsbyten motiveras av ett komplext nätverk av flera faktorer som ibland samverkar. De vanligaste motiveringarna i ansökningarna att personer förväxlas med andra personer med samma efternamn, praktiska problem med uttal eller stavning, eller olika förändringar i livet, som till exempel ett bröllop, en skilsmässa, eller att man flyttar till en ny plats. Under senare delen av 1900-talet ökar andelen personer som anger att de önskar uppnå, eller undvika, namngemenskap med vissa familjemedlemmar.
Baserat på teori om individuell och kollektiv identitet, föreslår Hedberg i avhandlingen att efternamnsgemenskap är, och har varit inom kärnfamiljen, men har blivit mindre viktigt bland vuxna syskon. Resultaten indikerar också att efternamn under senare delen av 1900-talet används för att främja personers individuella identitet.
Under det sena 1900-talet och tidiga 2000-talet tycks efternamnsbytare i större utsträckning ha skapat sina efternamn själva. Under första hälften av 1900-talet hämtade namnbytarna istället sina nya efternamn från statliga listor med namnförslag eller från företag som sålde namnförslag.
Baserat på teori om indexikalitet konstaterar Johan Hedberg att efternamn, i Sverige, har använts för att å ena sidan framhåller tradition och modernitet, å andra sidan för att främja närhet och avståndstagande.
Johan Hedberg:
Perspektiv på efternamnsbyten. Motiv och mönster i ansökningar åren 1925–2015
Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet
Disputation: 18 december 2024