Roulettespelets historia – från evighetsmaskin till underhållning

Klassisk roulette, fransk roulette, amerikansk roulette. Kärt barn kommer i många olika varianter. Ändå är det få som känner till de egentliga orsakerna till att Roulette uppstod och till varför spelet blivit så stort världen över. För att förklara det behöver vi förflytta oss till 1600-talets Frankrike.

Blaise Pascal var både matematiker, filosof, fysiker och uppfinnare. Han föddes 1623 och för många är han mest känd för sitt verk Tankar som publicerades efter hans död. Boken kan man se som ett försvar av kristendomen och religionens etiska och moraliska värderingar och för den nyfikne går det att läsa mer om verket här: https://www.filosofer.se/pascal.html. Men, Pascal skrev inte bara böcker om stora och filosofiska frågor utan ägnade även en stor del åt matematik. Hans förmåga att förstå sig på matematik märktes redan när han var barn. Som den uppfinnare han var ville han ge sig på det som på den tiden tycktes vara omöjligt – att skapa en maskin som aldrig stannade utan hela tiden var i rörelse. Hur mycket han än försökte lyckades det inte, istället för att fortsätta snurra stannade hjulet efter ett tag. Det var så den första prototypen till det moderna roulettehjulet föddes.

"Pascal, le cœur et la raison", exposition à la Bibliothèque nationale de France, Site François-Mitterrand. av ActuaLitté (CC BY-SA 2.0)

”Pascal, le cœur et la raison”, exposition à la Bibliothèque nationale de France, Site François-Mitterrand. av ActuaLitté (CC BY-SA 2.0)

Någon evighetsmaskin blev det inte, och Pascals hjul som hade 36 fack föll i skymundan fram tills det att de två bröderna François och Louis Blanc introducerade roulette som ett casinospel i Paris år 1796. François var en innovativ affärsman och han förstod att de behövde utveckla hjulet för att stå sig väl i konkurrensen mot andra i samma bransch och under första halvan av 1800-talet lade de till en enkel nolla på hjulet. Efter att bröderna Blanc introducerat hjulet för världen fick det snabbt smeknamnet ”Djävulens hjul” för att det ansågs vara beroendeframkallande. Det började gå rykten om att orsaken till det var att François hade köpslått med djävulen för att få reda på alla hemligheter bakom spelet, och att när man plussar ihop alla tal som finns på hjulet går de upp till siffran 666 som är djävulens tal. (Mer om bröderna Blanc och deras historia kring roulette går att läsa här: http://www.ancientpages.com/)

Ett djävulens hjul var det inte de hade skapat, något vi är medvetna om idag. Däremot hade bröderna Blanc kunnat ta vara på Pascals första ritningar och göra något stort. Roulette har med andra ord flera hundra år på nacken, något man kanske inte hade kunnat tro när man numera kan komma åt moderna och datoriserade varianter. Spelvarianterna har utvecklats vidare genom åren och man har kommit på olika typer av satsningar som är möjliga för spelarna att göra. Hur de fungerar kan man läsa mer om på https://www.mrgreen.com/sv/roulette. Några av de speciella satsningarna man uppfunnit är exempelvis Voisins du Zero, Orphelins och Tiers du Cylinder.

Portrait de François Blanc (1856-1877) origine : archives de Bad Hombourg

Portrait de François Blanc (1856-1877) origine : archives de Bad Hombourg

Om François Bland, som var en så framstående affärsman som han var, hade levt idag hade han utan tvekan kunnat säga att han lyckades med sina planer att göra roulette till ett modernt, omtyckt och utmanande spel.