Så har våra betalningslösningar och metoder förändrats under åren

Med tanke på den framfart de digitala valutorna haft under de senaste åren är det förmodligen ingen som missat att man idag inte bara kan betala sina köp med bankkort och digitala plånböcker. Utan idag är det i väldigt många fall även fullt möjligt att betala med kryptovalutor, det framförallt om du gör ditt köp online. Just kryptovalutor har kommit att bli mycket populära vid digitala köp och betalningar, inte minst bland unga som har full koll på de teknologiska utvecklingarna som samhället har att erbjuda.

Jämför man dessa betalningslösningar och digitala tillgångar mot hur man gick tillväga för att betala varor och tjänster förr i tiden är skillnaden enorm. Om du själv känner att du har dålig koll på detta och vill lära dig mer om krypto, vad det innebär och hur det kan användas kan du gå en bitcoin kurs eller liknande. Då kommer du få än mer förståelse för skillnaderna.

Betalningar idag vs förr i tiden

Idag är vi så vana vid att hela tiden ha våra betalningsmedel nära till hands oavsett vad vi gör och var vi befinner oss. Tack vare de betalkort – såväl fysiska som de vi har i mobilen – och betalningsmaskiner som vi kan använda av oss kan du när som helst genomföra en betalning, till exempel då du handlar i en butik eller när du betalar notan på en restaurang.

Med betalningslösningar som swish och liknande är det också fullt möjligt att göra ett köp trots att betalkortet inte fungerar eller råkade glömmas kvar hemma. Behöver du mer pengar till ett visst kort, eller vill göra en insättning till ditt konto, kan det göras på nolltid direkt i mobilen.

Vi behöver med andra ord aldrig oroa oss för att inte ha tillgång till pengar och betalmedel när vi ska göra ett köp. Har man inte ett fysiskt betalkort kan man alltid ta till mobilen. I och med att marknaden för konsumentkrediter är mer lättillgänglig än någonsin har även de med begränsad ekonomi hela tiden en – eller flera – plan B att falla tillbaka på vid betalning.

Hur gjorde man förr när de digitala betalningslösningarna inte fanns?

Men hur gjorde man då förr när alla dessa digitala och trådlösa betalningslösningar inte fanns tillgängliga? Faktum är att det har hänt mycket bara under de senaste 10 åren. Men, om man jämför hur vi kan genomföra betalningar idag kontra hur man gick tillväga för mer än ett decennium sen är skillnaderna enorma.

Om vi går tillbaka väldigt många år i tiden, det vill säga flera hundra år sen, använde man sig av den så kallade varubyteshandeln för att betala sina köp och handlingar. Man använda då alltså inte pengar som vi gör idag, utan istället hade olika varor och produkter olika höga värden.

Myntet kom till och vi började betala med pengar

Efter en tids varuhandel insåg man dock att det var ett begränsat handelsnätverk och betalningssystem. Där och då började man istället betala med olika ädelmetaller, som till med guldtackor och stora silverklumpar. Med tiden blev dessa mindre och mindre, i takt med att man vill ha pengar som var högt värda men samtidigt smidiga att transportera.

Det första riktiga myntet uppkom dock inte förrän, ungefär, år 640 f.Kr i Lydien. Myntet var då av en viss standardvikt, av antingen guld eller silver, och hade en fint tryckt stämpel som intygade två saker – hur mycket ädelmetall det innehöll och vilken makt eller myndighet som ansvarade för dess värde.

Utvecklingen fram till idag – den digitala världens övertag

Att vi har gått från det klassiska bytesvaruhandeln, till ett handelssystem där man kunde betala med mynt av ädelmetaller av olika vikt och storlek, till att tillverkat sedlar och mindre mynt, för att slutligen idag kunna genomföra betalningar med digitala kort, trådlösa betalningslösningar och kryptovalutor – det är för många svårt att förstå.

Trots att mynt och sedlar anses vara ett modernt betalsätt är det snarare mer ovanligt att man idag kan betala för sitt köp med fysiska pengar snarare än att man erbjuds att använda ett digitalt kort eller metoder som Swish. Vad man föredrar är upp till var och en att avgöra. Men det är ett faktum att det aldrig tidigare varit så lätt att betala som det är idag!