Konsumentkrediter i Sverige – förr och nu

Det är lätt att tänka på kredit som ett modernt fenomen som bygger på en kultur av kreditkort, privatlån och så vidare. Men faktum är att krediter har funnits sedan förhistorisk tid, och sedan dess har de spelat en del av rollen i den globala ekonomin.

Det vi är intresserade av är dock konsumentkrediter – det vill säga krediter för personligt ändamål – och dess historia i Sverige som sträcker sig från början av 1900-talet fram till idag.

Man kan egentligen säga att lån har funnits i världen sedan 400 f.Kr. i det antika Grekland, där så kallade pantbanker lånade ut pengar genom att samla in säkerheter från låntagaren och därmed minska risken för långivaren. Innan dess fanns det i Mesopotamien människor som tog ut ränta på lån i silver. Och därefter, under mitten av 1700-talet, var liknande lån ett välkänt fenomen över hela världen, även i Sverige.

Konsumentkrediten som vi känner den idag

Sedan kreditmarknadens och bankväsendets modernisering, som följd av industrialiseringen, har det funnits lån av alla slag som har getts ut till människor, från bolån till den svenska studielånen som infördes på 1919-talet.

Det vi känner till som konsumentkrediter idag etablerades dock först i Sverige 2006, då sms-lån infördes för första gången. Denna lånetyp fick sitt namn av att det var enkelt att ansöka via ett sms. Nu kallas det, på en mer vardaglig basis, snabb- eller smålån. Dessa konsumentkrediter kännetecknas av att de är lätta att ansöka om och att de betalas ut nästan omedelbart efter att låntagaren fått godkänt lånet.

En ny lag om konsumentkrediter införs 2011

Det var inte förrän 2010 som den svenska regeringen såg den nya, ganska lättillgängliga lånetypen som ett problem för de svenska invånarna. Den höga effektiva räntan, och den korta återbetalningstiden, resulterade i många återbetalningsproblem i landet.

För att lösa detta problem infördes därmed en ny lag den första januari 2011 som ersatte den tidigare konsumentkreditlagen från 1992. Konsumentkreditlagen har bland annat ett mål om att motverka de skuldsättningsproblem som smslån och andra snabblån har fört med sig i Sverige.

En förändrad attityd till krediter gör att svenska hushåll tar fler lån

Idag har drygt 2 miljoner svenskar någon typ av konsumtionslån, som bland annat utgörs av konsumentkrediter, enligt statistik från Advisa. Dessutom har mängden konsumtionslån i landet ökat markant de senaste 10 åren, något som många menar beror på en attitydförändring gällande krediter i samhället.

På grund av snabblån som är lätta att få tillgång till med några få knapptryckningar på våra telefoner kommer denna statistik inte som någon större överraskning för många. Och i ett större perspektiv behöver konsumentkrediter inte nödvändigtvis vara dåliga. Men det är det om svenskar skuldsätts på grund av dem.

Det är just därför plattformar som Kreditval erbjuder guider om krediter samt recensioner av låneförmedlare och långivare för att se till att låntagare hittar de billigaste och bästa alternativen för dem innan de tar ett lån. Ju mer välutbildade och medvetna konsumenter är om riskerna med konsumentkrediter, desto mindre är trots allt risken för att hamna i en skuld som är svår att ta sig ur.