Skyddet av kulturarv i krig ska stärkas

Kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Kristian Pohl AB/Regeringskansliet

Kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Kristian Pohl AB/Regeringskansliet

Regeringen har beslutat att Riksantikvarieämbetet ska vidta särskilda åtgärder för att stärka skyddet av kulturarv genom beredskapsplanering för evakueringsmagasin och säkra transporter. Åtgärderna ska syfta till att utveckla och stärka det civila försvaret och bidra till en högre samlad förmåga inom totalförsvaret. Myndigheten tilldelas 19 miljoner kronor för uppdraget under 2025.

– Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har medfört skador på och förstörelse av kulturinstitutioner som museer, arkiv och bibliotek. Förstörelsen av det ukrainska kulturarvet har satt ljuset på behovet av att skydda kulturföremål i Sverige under höjd beredskap och ytterst krig. Därför ger vi nu Riksantikvarieämbetet det här uppdraget för att stärka vår beredskap, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Uppdraget innebär planering och förberedande insatser med berörda kulturarvsinstitutioner i syfte att kunna säkra tillgången till ersättningsmagasin och evakueringsmagasin och anpassade transporter för att kunna föra undan särskilt värdefulla kulturföremål i händelse av krigshot och krig.

– Sveriges kulturarv är i grunden en del av vårt lands identitet och historia. Därför måste det också värnas, oavsett vilka utmaningar som framtiden bär med sig. När regeringen nu ökar takten i uppbyggnaden av det civila försvaret så utgör kulturarvssektorn en självklar delkomponent och dagens besked är ett kvitto på detta, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Försvarsberedningen konstaterar i sin delredovisning ”Kraftsamling” att i en krigssituation kommer andra typer av trygga förvaringslösningar för kulturarvsföremål att krävas. Försvarsberedningen understryker därför att kulturarvsverksamheter och andra berörda aktörer behöver vidta förberedelser och påbörja planering för att kunna skydda kulturarv i händelse av krig.

– Inom det civila försvaret är konkreta åtgärder av central betydelse. Med hjälp av dessa medel kan vi nu ta initiativ till ytterligare åtgärder för att i fredstid säkra skyddet av kulturarv och möjliggöra för våra institutioner att förbli öppna även under de mörkaste av tider, säger chefen för Riksantikvarieämbetets museiavdelning Eric Fugeläng till Nättidningen Svensk Historia.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer i sin rapport ”Framåtanda” att de prioriterade sätten att skydda kulturarvet i händelse av krig bör vara ersättnings- och evakueringsmagasin och transportkapacitet.

Regeringen avsätter nu därför 19 miljoner kronor 2025, 26 miljoner kronor 2026 och 39 miljoner kronor 2027 för att stärka det civila försvaret vad gäller beredskapsplanering avseende magasin samt särskilda transporter för att skydda kulturarvet i händelse av höjd beredskap och krig.

(2024-12-22)