Svärta – svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74

Arbetets museum
23 november 2019 – 23 februari 2020

Volvo i Göteborg. Foto: Jean Hermanson

Volvo i Göteborg. Foto: Jean Hermanson

Den 23 november invigde Arbetets museum utställningen Svärta – svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74. Utställningen porträtterar människorna som arbetade inom svensk industri kring slutet av 1960-talet och de hårda arbetsförhållanden som var deras vardag.

För femtio år sedan, den 9 december 1969, bröt en vild gruvstrejk ut i Svappavaara. Strejken spreds till bland annat Kiruna och Malmberget och kom som mest att omfatta cirka 5 000 arbetare. Missnöjet med arbetsvillkor och brist på inflytande kokade på industrier runt om i Sverige.

Samtidigt dokumenterades stämningen och arbetsmiljön på industrierna av tre fotografer, oberoende av varandra: Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom. Med stöd av texter av erkända författare som Sara Lidman och Folke Isaksson publicerades deras fotografier i uppmärksammade fotoböcker. Först fem decennier senare skulle dessa bilder för första gången komma att samlas i en utställning.

Svärta utgör ett helt unikt tidsdokument som vi är glada att kunna visa på Arbetets museum. Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom har alla en makalös förmåga att fånga blicken hos en person, stämningen i en miljö. Deras bilder speglar arbetarnas krav på att bli sedda som individer snarare än utbytbara kuggar i en arbetskraft, säger intendent Sara Grevlund.

Utställningen Svärta – svenska fotografer i den tunga industrin 1968-1974 är producerad av Landskrona Foto.