Svenskt flyg under kalla kriget
Under det kalla kriget hade Sverige ett av världens största flygvapen. Det bestod nästan enbart av svenska stridsflygplan. Bara stormakterna gjorde liknande ansträngningar. Satsningenberörde hela samhället. Överallt i landet fanns flygflottiljer, hemliga vägbaser och förråd, liksom den svenska flygindustrin med mer än tusen underleverantörer – om kriget skulle komma.
Men hur såg egentligen den svenska krigsplanen ut? De taktiska anvisningarna för flyget, som fram till nu varit hemliga, presenteras här i detalj med hjälp av kartor och grafik. Så skulle luftkriget över Östersjön ha utkämpats!
Det kalla krigets dramatiska händelser och incidenter i luften visas i unika bilder både svenska och sovjetiska foton. Kring ubåt 137 i Gåsefjärden utspelades de mest laddade händelserna i luften med Natoländer, Sovjetunionen och Sverige inblandade.
Dessutom berättas för första gången sanningen om de polska tavelförsäljare som på kvällarna ringde på hemma hos Viggenpiloterna i Svenskt flyg under kalla kriget, som har tagits fram genom ett samarbete mellan Flygvapenmuseum i Linköping, Medströms bokförlag och Östergötlands flyghistoriska sällskap.
Andersson, Fredholm, Hugosson, Lokind, Lundborg, Magnusson & Olsson:
Svenskt flyg under kalla kriget
Medströms Bokförlag
Utkom 2016