Sveriges väg till pokertoppen

Ända sedan pokerspelandet på nätet tog fart i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet har Sverige tillhört en av de ledande nationerna. Genom åren har Sverige också producerat en rad kända namn som spelat hem stora turneringar vid pokerbord runt om i världen.

Men, hur gick det då till när Sverige blev en av de ledande krafterna i poker och vilka är de stora spelarna som verkligen satt Sverige på pokerns världskarta? Det tänkte vi titta lite närmare på här och nu.

Martin Jacobson

När internet slog igenom på allvar i början av 1990-talet var Sverige ett av de länder som snabbast anammade den nya tekniken. Även den svenska staten förstod tidigt internets potential och började så småningom satsa och underlätta för utbyggnaden av bredband som tog fart i början av 2000-talet.

Att svenskarna fick tillgång till bredband var en av förutsättningarna för nyttjande av mer avancerade tjänster på nätet som till exempel spel och nätpoker.

Redan i slutet av 1990-talet hade olika pokersajter börjat dyka upp på nätet. Men, det var inte förrän några år senare som större pokersajter började dyka upp på nätet.

När nätpoker blev allt mer populärt var Sverige ett av de länder där pokerspelandet på nätet var som allra störst. År 2005 beräknades det att runt 150 000 svenskar spelade poker varje dag.

I samma veva fick även Lidingösonen Martin Jacobson upp ögonen för nätpoker och det efter att ha sett pokerturneringar på TV. Inledningsvis spelade han i huvudsak mindre turneringar, men 2008 började han satsa på att kvala in till de större turneringarna via så kallade satellitturneringar.

Satsningen bar frukt och hösten 2008 kvalade han in till den stora turneringen European Poker Tour i Budapest. Turneringen blev Martin Jacobsons stora genombrott. Han slutade trea och inkasserade närmare 200 000 euro i prispengar.

Tredjeplaceringen i European Poker Tour följdes upp med en andraplats i World Poker Tour Venice året därpå. Framgångarna i European Poker Tour fortsatte och såväl 2010 som 2011 slutade han tvåa.

Karriärens absoluta höjdpunkt skulle dock inte komma förrän sommaren 2014 vid World Series of Poker i Las Vegas, tillika världens största pokerturnering. Redan innan slutomgången hade Martin Jacobson skrivit historia när det stod klart av han var en av tre spelare kvar i huvudturneringen, en bedrift ingen svensk pokerspelare lyckats med tidigare.

Den 6 juli, kvart i sju på morgonen svensk tid, besegrade Jacobson till slut norrman Felix Stephensen och kunde därmed titulera sig världsmästare i poker. Dessutom kammade han hem en prissumma på motsvarande 74 miljoner kronor.

Sedan dess har Martin Jacobson fortsatt att spela till sig framskjutna placeringar i stora turneringar. Till dags dato har han spelat in över 16 miljoner dollar, vilket motsvarar närmare 140 miljoner svenska kronor och som gör honom till den mest framgångsrike svenska spelaren i turneringssammanhang.

I slutet av 2017 inledde Martin Jacobson även ett samarbete tillsammans med 888 poker. Förutom att han blev en del av 888 pokers hårt satsande proffslag blev han även ambassadör för pokersajten. I 888 pokers proffslag fanns redan en rad toppspelare som Chris Moorman, Dominik Nitsche samt den gamle fotbollsstjärnan Denilson.

Martin Jacobson vid World Series of Poker 2015. Foto: Dutch Boyd (CC BY 2.0)

Martin Jacobson vid World Series of Poker 2015. Foto: Dutch Boyd (Wikimedia Commons CC BY 2.0)

Viktor Blom

Martin Jacobson kanske är den genom tiderna bäste svenske turneringsspelaren, men frågan är om inte Viktor Bloms spektakulära genombrott slår det mesta när det kommer till svensk pokerhistoria.

Viktor Bloms intresse för poker började tidigt och redan som 14-åring började han spela tillsammans med bror och kompisar hemma i Ed i Dalsland. Några år senare började han även spela på nätet och nu gick allting fort, mycket fort.

På några veckor ökade han sin spelkassa från 14 000 kronor till nästan osannolika 14 miljoner kronor. Dessutom gick han fortfarande i gymnasiet. Efter att ha bytt spelsajt tog han namnet ”Isildur1” som han senare skulle komma att bli mer känd under.

I takt med att framgångarna fortsatte började det snackas i pokervärlden om vem denne ”Isildur1” egentligen var, vilket fortfarande var okänt eftersom Blom än så länge endast spelade via nätet. Även om miljonerna rullade in så stötte ”Isildur1” även på motgångar.

Vid ett tillfälle förlorade han nio miljoner kronor i en enda hand mot det välkända finska pokerproffset Patrik Antonius.

Efter ett drygt år avslöjades till slut vem som stod bakom ”Isildur1” och det i samband med att Blom deltog i en större turnering i Karibien. Även efter offentliggörandet har Viktor Blom fortsatt att hålla en låg profil och endast deltagit i ett fåtal större turneringar.

Viktor Blom vid en pokerturnering. Foto: Danny Maxwell (CC BY-SA 4.0)

Viktor Blom vid en pokerturnering. Foto: Danny Maxwell (Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Hasse Eskilsson

I takt med att poker blev allt mer populärt i Sverige var det många kändisar, sportstjärnor och andra celebriteter som bestämde sig för att pröva lyckan vid pokervärlden. En av dessa var den före detta fotbollsspelaren Hasse Eskilsson.

Som fotbollsspelare hade Eskilsson en lång karriär med spel i en rad olika klubbar i Sverige, men även i portugisiska Braga samt skotska Hearts. Mest känd är han nog för de flesta som hårfager mittback i Hammarby under andra halvan av 1990-talet och början av 2000-talet. Det var också i Hammarby som han avslutade fotbollskarriären hösten 2001 med ett SM-guld.

Efter ett par år som tränare bestämde sig Hasse Eskilsson år 2004 för att bli pokerproffs. Med stor målmedvetenhet och närmare 50 speltimmar i veckan började han sakta, men säkert bygga upp en stabil spelkassa. Det gick till och med så pass bra att han efter några år kunde försörja sig helt och hållet på att spela poker.

Dock var aldrig borden med de stora pengarna något för Hasse Eskilsson. Istället höll han sig till insatser på mellan fem och tio dollar och spelade i huvudsak så kallad ”Heads up poker” där man helt enkelt spelar man mot man.

Vid några tillfällen deltog han dock i större turneringar, bland annat vid ett World Series of Poker-event hösten 2007, där han i ett No Limit Hold’em-event kom på 14:e plats och för detta belönades med en prissumma på drygt 36 000 dollar.

År 2012 valde Hasse Eskilsson att lägga pokern på hyllan och åker numera världen runt och tittar på fotboll. Trots att han inte vann några riktigt stora turneringar har Hasse Eskilsson i intervjuer berättat att han tjänade mer under sina år som pokerproffs än under hela fotbollskarriären.