60 000 av Historiska museets bilder fria för publicering

Historiska museets föremålsbilder är fria för publicering för icke-kommersiell användning. Museet licensierar ut samtliga digitala föremålsfotografier – över 60 000 bilder – med Creative Commons-licenser. Det här är sätt att göra museets föremål tillgängliga för en bred allmänhet.

Totalt handlar det om cirka 63 500 fotografier på föremål, 1 200 föremålsteckningar och 264 500 skannade katalogkort eller katalogsidor som man kostnadsfritt kan använda som undervisningsmaterial i skolan, i sin blogg, på den egna hemsidan, i sin forskning eller sina studier, i hembygdsföreningar och församlingar. I nuläget handlar det enbart om bilder som får användas i icke-kommersiella sammanhang. De som tjänar pengar på att publicera museets föremålsbilder måste fortfarande kontakta museets bildbyrå för tillstånd.

Creative Commons är en kostnadsfri och öppen licensmodell för att dela digitalt material på nätet över hela världen. Grundprincipen är att de som äger ett digitalt verk eller objekt – till exempel en bild, ljud eller en video – kan använda licensmodellen och enkelt tala om att de ger tillstånd till andra att använda ditt verk och hur det får användas.

– Det är glädjande att vi nu som första svenska museum kan ta detta steg för ökad tillgänglighet. Nu behöver tusentals studenter, forskare, hembygdsföreningar och enskilda inte länge tveka att använda våra bilder i sin verksamhet, säger Historiska museets chef Lars Amréus.

Länk till museets föremålsdatabas där bilderna finns: www.historiska.se/data

(2010-03-11)