8 (kanske) okända resmål för dig som gillar historia

I dessa tider när resande är närmast en omöjlighet, och vi sitter där hemma och bara längtar efter lite sol eller att få upptäcka nya smultronställen – vad kan då passa bättre än att sätta siktet på nästkommande destination och börja planera och drömma sig bort till nästa semester?! Att Rom och Aten är klassiska europeiska resmål om man tycker om att känna historiens vingslag är ingen hemlighet, men vi tänkte komma med några andra förslag som ligger lite utanför de vanliga rutterna. Escapeaway är den perfekta sidan när du vill resa, både med eller utan boende, alltid med de bästa priserna och resetipsen. Njut av äventyret!

  1. Lissabon, Portugal. Portugals huvudstad låter säkert bekant, men visste du hur många historiska byggnader och minnesmärken som staden kan skryta med? Dessutom är det en trendig stad med en prisnivå som hamnar under många andra storstäder i Europa.
  2. Bayerns romantiska led, Tyskland. Detta var en gång i tiden en viktig handelsled, och den tar oss igenom ett oerhört pittoreskt landskap där mindre och större tyska byar avlöser varandra. Medeltida städer såsom Nördlingen och Dinkesbühl banar vägen mot Alperna och sagoslottet Neuschwanstein som byggdes till den galne Ludwig II av Bayern.
  3. Granada, Spanien. I staden Granada i södra Spanien hittar du Alhambra, den absolut vackraste arabiska palats- och fästningsbyggnaden i landet. Södra Spanien låg under islamiskt styre under flera hundra år, de arabiska sultanerna började konstruera fästningen på 1200-talet, och sedan har det byggts till i många omgångar under tidens lopp. Även Alhambra finns med på Världsarvslistan.
  4. Budapest, Ungern. Även kallad Donaus pärla. Parlamentet, Budaslottet och Kedjebron är bara några saker som du absolut inte får missa.
  5. Bornholm, Danmark. Vi ville inte lämna denna skandinaviska pärla utanför listan, många har ännu inte besök lämningarna som finns kvar efter Hansa-staden. De medeltida rundkyrkorna och de spännande borgruinerna skapar en alldeles fantastisk atmosfär som inte kan beskrivas, bara upplevas.
  6. Beginergårdarna i Flandern, Belgien. Det handlar om ett medeltida kvarter från 1200-talet av små hus som skapades av religiösa kvinnor som ville ägna sitt liv åt Gud men fortfarande utgöra en del av samhället. Unesco har utnämnt dem till världsarv tack vare deras originella arkitektur och påminnelsen om kvinnans historia.
  7. Saltgruvan i Wieliczka, Polen. Dessa saltgruvor i södra Polen verkar kanske som en märklig plats att besöka, men tusentals gruvarbetare som arbetat där sedan medeltiden fram tills gruvorna stängdes 1996 har snidat ut statyer, skulpturer och till och med en gigantisk underjordisk katedral. Ett av Polens nationalmonument och även detta är utmärkt som världsarv.