Pythagoras Industrimuseum har Årets Arbetsmyra

Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum. Foto: Cecilia Nordstrand

Foto: Cecilia Nordstrand

Östen Runelind på Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje har utsetts till Årets Arbetsmyra 2021. I mer än 35 år har han arbetat i tändkulemotorns tjänst. Bakom utmärkelsen står Arbetets museums vänner. Utmärkelsen har som syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige.

I drygt 80 år tillverkades tändkulemotorer på Pythagoras Fabriker i Norrtälje, motorer som exporterades över hela världen. I början på 1980-talet hotades fabriken av rivning. Östen Runelind var då med och bildade Pythagoras vänner och har sedan dess varit engagerad i det som idag är ett levande museum som gläder både turister och lokalbefolkningen.

I motiveringen till priset framhålls att Östen är en nyckelperson som är helt avgörande för underhållet av maskinparken på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. ”Om någon maskin krånglar så är det till Östen man ringer. Han svarvar, mekar, smider, fräser, slipar, gjuter och lagar allt. På så vis hjälper han till att förvalta ett levande kulturarv”, skriver Arbetets museums vänner i ett pressmeddelande.

Utmaningen i att få allting att gå och att kunna visa maskinerna i fungerande skick ser Östen som sin drivkraft.

– Tändkulemotorn måste vårdas hela tiden. Den sköter sig inte själv. Man måste pyssla om den helt och hållet, säger Östen Runelind, som också själv tillverkar reservdelar till motorerna.

Östens vilja att dela med sig av sitt kunnande om tändkulemotorer på evenemang runtom i Sverige är ytterligare en sak som framhålls i motiveringen. Kunskaperna kommer även till användning i Museiföreningen Stockholm-Roslagens järnvägar, där Östen också är engagerad.

Tidigare pristagare
2020: Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum
2019: Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik
2018: Börje Samuelsson, Råås kvarn
2017: Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
2016: Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Järnväg
2015: Mimmi Mickelsen, Museispårvägen Malmköping
2014: Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
2013: Kjell Nordeman, Sveriges Ångbåtsförening

(2021-03-10)