90-årigt flygplan skall flyga över Stockholm

Nästa år firar det svenska flyget 100 år. Då har det gått ett helt sekel sedan den första flyguppvisningen i Sverige, på Gärdet i Stockholm. Tekniska museet firar jubileet med att renovera och flyga ett av sina äldsta flygplan, en Thulin A från 1918. Planet kommer under 2010 att lyfta på Gärdet och flyga en tur ovanför Stockholm, på samma plats som flygdagarna ägde rum 1910.

– Att återskapa historia, att med en enkel flyguppvisning befinna sig 100 år tillbaka i tiden, det är oemotståndligt. Flygplansvalet är klockrent, det finns inget annat plan som är så förknippat med det Svenska flygets första år som den här typen. Renoveringen ger oss också ett enormt tillskott, säger Chris Hinchcliffe, föremålsintendent på Tekniska museet.

Mikael Carlson framför museets flygplan Thulin AMikael Carlson framför museets flygplan Thulin A. Foto: Sven Stridsberg.

I slutet av sommaren 2010 planerar museet att flygplanet skall lyfta. Planet finns just nu hos piloten och Thulin A-specialisten Mikael Carlson i Löberöd i Skåne. Mikael äger själv två systerplan som han har restaurerat och flyger regelbundet. Han håller nu på med att reparera och certifiera Tekniska museets Thulin A inför 2010. Mikael kommer också att vara den som flyger planet över Gärdet i Stockholm nästa år.

Tekniska museets flygplan tillverkades 1918 på Enoch Thulins Aeroplansfabrik i Landskrona och var en av Sveriges första serietillverkade flygplanstyper. Förebilden var Fransmannen Louis Bleriots plan, som han konstruerat och flugit med över Engelska kanalen 1909. Planet var avsett för Enoch Thulins flygskola på Ljungbyhed i Skåne. Där hittades det 1928 av en värnpliktig, som berättade om sitt fynd för Tekniska museet. Ägaren ville ha 140 kr för sitt flygplan, vilket Tekniska museet betalade. Thulin A var utställt vid invigningen av museets nybyggda Maskinhall 1938. Först i början av 1980-talet plockades planet ned, och nu skall det upp i luften igen.

(2009-04-13)