Afrosvensk historievecka för sjätte gången

Just nu pågår Afrosvensk historievecka som arrangeras för sjätte året i rad. I centrum står frihetsdagen 9 oktober som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy för 175 år sedan.

Under historieveckan den 7–14 oktober uppmärksammas slavhandelns offer och afrosvenskarnas historia. ”Sedan 1600-talet har personer från Afrika och den afrikanska diasporan kommit till Sverige och i dag utgör afrosvenskar en etablerad minoritet i samhället”, skriver Etnografiska museet som är engagerat i historieveckan.

Under temaveckan anordnas aktiviteter av institutioner och organisationer runt om i landet. Afrosvenskarnas riksorganisation anordnade en guidad rundtur genom Gamla stan i Stockholm med berättelsen om de tidiga afrosvenskarna från 1600- till 1800-talen. På Hallwylska museet i Stockholm hölls föredraget ”Holländsk guldålder? – en ny blick på konstsamlingen och 1600-talets Holland”.  Journalisten och författaren Amat Levin har hållit ett föredrag utifrån sin bok Svart historia som kastar ett nytt ljus på den koloniala historieskrivningen.

(2022-10-11)