Alice Babs – Född till musik

Västerviks museum
28 januari – 31 december 2024 

Upptäck Alice Babs spännande resa från barn­domens första framträdanden till den stora världsscenen. Västerviks museums utställning Alice Babs – Född till musik handlar om musiken, livet och filmerna.

Alice Babs (1924–2014) växte upp i Västervik och debuterade 1934 i stadens nöjeslokal Augustenburg där hon uppträdde tillsammans med sin far och lillebror Jean. Den tioåriga Alice tog därmed sitt första steg i vad som skulle komma att bli en banbrytande karriär.

Som hovsångerska och invald i Kungl. Musikaliska Akademien, ansedd som en av Sveriges största sångerskor, fick hon frågan om hon en dag skulle vilja hamna på ett museum. ”Ja! Och då skulle jag önska att det låg i Västervik, där jag växte upp och där jag uppträdde allra första gången tillsammans med pappa”.

– För mig och familjen var det en självklarhet att donera föremål till Västerviks Museum – att musikarvet efter mor förvaltas just här i en musikstad som Västervik. Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att uppfylla mors önskan på, säger Alice dotter Titti Sjöblom, som sjöng vid invigningen av utställningen.

”Född till musik” var titeln på Alice Babs memoarer som kom ut 1989.