Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920

Kungliga slottet
6 juni – 30 september 2021

Den 6 juni öppnade utställningen Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Hundra år har passerat sedan vår nuvarande kungs farmor hastigt gick bort. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen? Möt en prinsessa före sin tid.

I Kairo 1905 träffade en ung brittisk prinsessa den svenske arvprinsen Gustaf (VI) Adolf. Mindre än sex månader senare skulle de vara gifta och bo på Kungliga slottet i Stockholm. Prinsessan Margareta av Connaught tog Sverige med storm och kom att förändra bilden av kungahuset ända in i våra dagar.

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy av familj och vänner, omfamnade sitt nya liv i Sverige. Hon ville göra skillnad för folk och engagerade sig aktivt i många av tidens största samhällsfrågor och drev humanistiska insatser för barns välmående, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Från sin uppväxt som barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien bar hon med sig gedigna intressen för konst, idrott och trädgård, något som hon utvecklade under åren och som bidrog till att göra henne till en folkkär kronprinsessa. Hon gav ut trädgårdsböcker, la grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

På plats i den del av Kungliga slottet där hon bodde med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen visas för första gången material ur arkiven och unika föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan. Lär känna prinsessan som statsminister Hjalmar Branting beskrev som ”solstrålen i Stockholms slott”.