Allt för Sverige-amerikanerna har landat

Deltagarna i Allt för Sverige. Foto: Lina Pending

Foto: Lina Pending

Nu har tio förväntansfulla amerikaner anlänt till Sverige. I den elfte säsongen av SVT:s Allt för Sverige börjar deltagarna sin Sverigeresa i Strömstad med Anders Lundin i spetsen som programledare igen. Programmet kommer att sändas i höst.

– Äntligen! Det kom av sig lite med Allt För Sverige under pandemiåren och vart jag än går har jag mött människor som oroligt undrat om det kommer någon ny säsong. Vad skönt att kunna säga: Ja! Vi är i gång, programledare säger Anders Lundin.

Under sommaren kommer den spännande tävlingen om vem som ska få vinna en släktträff med sin svenska familj att spelas in runt om i Sverige.

– Vi är glada att amerikanerna äntligen är på plats. Det känns kul att än en gång få följa med när de söker sina svenska rötter och framför allt får upptäcka flera av Sveriges olika orter och landskap på vägen. Det blir en fartfylld resa från början till slut, säger projektledaren Clara Mannheimer.

Allt för Sverige produceras av Meter Television för SVT. Programmet har premiär hösten 2023. Det här är deltagarna i säsong 11:

Daniel Ray Hilsinger, 36 år – Orinda, Kalifornien
Canceröverlevare med hjärtat och känslorna utanpå som tidigare arbetat med film i New York. Efter sjukdomen har Daniel flyttat hem till Kalifornien där han satsar på en karriär som singer-songwriter.

Billie King, 42 år – Brownsburg, Indiana
Ensamstående mamma som arbetar som finansanalytiker och tycker om sång och skrivande på fritiden. Billies mamma var bara 16 år när hon föddes och Billie har inte träffat sin pappa sedan hon var liten. Hon söker sina rötter i hopp om att finna en familj till henne och dottern.

Matthew Soderberg, 24 år – Wayne, Pennsylvania
Driven ung kille som jobbat sig upp från relativt enkla förhållande. Efter en examen i internationella relationer från universitetet har Matt nu tagit ett sabbatsår för satsa på att resa och skriva.

Daniel Crow, 22 år – Edmond, Oklahoma
Ambitiös kille med många bollar i luften. Han jobbar för NBA-laget Oklahoma Thunder, studerar historia på universitetet och utbildar sig samtidigt till pilot. Daniel är även religiös och tar sin tro på stort allvar.

Michael Jackson, 46 år – Roswell, Georgia
Före detta rugbyspelare som i dag arbetar inom fastigheter och även kör skolbuss. Michael är svensk på mammans sida och afroamerikansk på sin pappas. Han stod väldigt nära sin svenska mormor som dog när Michael var 20 år.

Desiree Davis, 57 år – Girard, Pennsylvania
Föddes i Jönköping av amerikanska föräldrar med svenskt ursprung. Familjen flyttade tillbaka till USA när Desiree var två år och sedan dess har ingen varit tillbaka. Desiree känner sig som en udda fågel i sin familj och vill därför veta mer sitt svenska arv.

Mike Anderson, 70 år – Wilton, California
Mike är en snart pensionerad reklamare som bor på en ranch i norra Kalifornien. Som barn kallades Mike för ”the Swede” och nu drömmer han om att se den plats han hört berättas om så många gånger från sin pappas sida.

Karl Ekwurtzel, 33 år – Atlanta, Georgia
Karl är professionell idrottare inom Ultimate Frisbee och arbetar även som programmerare. Som idrottsman är Karls största rädsla att inte kunna fortsätta sporta, han vill veta om det finns fler atleter i släkten på sin svenska sida som delar hans passion.

Kirsten Holmberg, 32 år – Easthampton, Massachusetts
Djur- och naturälskare som är väldigt spirituell. Kirsten arbetar inom hälsa och anser att allt levande har en själ. Hon vill gärna uppleva den svenska kulturen och föra traditionerna från lilla landet lagom vidare.

Lillian Knutson – Winnail, 50 år – Waxhaw, North Carolina
Född och uppvuxen i ”Swedville”, Quebec, Kanada dit båda hennes förfäder kom från Sverige. Lilians familj var med i domedagssekten Wordwide Church of God fram till att hon var 21 år och sekten splittrades. I dag är hon fortfarande religiös och söker nu sina svenska och samiska rötter.

(2023-05-16)

Se även Allt för Sverige är årets tävlingsreality (2022-09-02)