Anledning att se allvarligt på olaglig utförsel av kulturföremål

Svar på Sven Bergströms Motverka exporten av unika svenska kulturföremål

Sven Bergström har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att snabbt få stopp på den olagliga utförsel av unika svenska kulturföremål som nu pågår.

Att värna det nationella kulturarvet är en viktig uppgift i den statliga kulturpolitiken. I denna uppgift ingår att bevaka att utförsel av kulturföremål inte sker okontrollerat. Därför krävs enligt 5 kap. lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. tillstånd för utförsel. Ansvaret för att bevilja tillstånd har olika myndigheter inom kulturområdet och Stiftelsen Nordiska museet med Riksantikvarieämbetet som samordnare. Tullverket har att övervaka att utförseln av kulturföremål sker i enlighet med gällande bestämmelser.

Den 1 juli 2000 skedde vissa ändringar i regelverket. Bl.a. blev fler föremål tillståndspliktiga jämfört med tidigare.

Sven Bergström antyder att en omfattande olaglig utförsel av allmoge- och kulturföremål pågår, något som också framkommit av uppgifter i massmedia. Nordiska museet har framhållit att Sveriges inträde i EU medfört försämrade kontrollmöjligheter och att ökade insatser krävs för att motverka denna utveckling.

Jag har all anledning att se allvarligt på olaglig utförsel av kulturföremål. Därför avser jag att kalla berörda myndigheter samt Stiftelsen Nordiska museet till överläggningar för att få deras samlade syn på tillämpningen av gällande bestämmelser och omfattningen av olaglig utförsel. I detta sammanhang kommer de att informera om vilken kompetens de har byggt upp för att utöva sitt ansvar och vilka resurser de avsätter till hanteringen av dessa frågor. Jag kommer därefter att överväga ytterligare åtgärder.

Marita Ulvskog
Kulturminister

(2002-08-07)