Arbete och fritid på Arkivens dag
Lördagen den 9 november firas Arkivens dag på arkiv runt om i landet med det gemensamma temat ”Arbete och fritid”. Arkivens dag är en årlig nationell temadag som vill skapa förståelse, intresse och engagemang för den del av vårt gemensamma kulturarv som ryms i våra arkivsamlingar. Arkivens dag vill lyfta fram arkiven och sprida kunskap om arkiven som samhällets minne – oavsett om det handlar om ett offentligt arkiv, ett företags arkiv eller kanske ett arkiv i en fornminnesförening.
Som vanligt finns det en mångfald av olika aktiviteter runt om i landets arkiv, bibliotek, museer och hembygdsföreningar och på flera platser går kulturarvsinstitutionerna samman i gemensamma arrangemang. I Gislaved uppmärksammas den finska arbetskraftsinvandringen efter andra världskriget, Arkivcentrum Dalarna visar historien om den organiserade fritidens framväxt under, i Nora ställs frågan ”Hundra år av fri tid – vad har vi gjort?”. I Umeå firas det en hel vecka med bland annat samtal om ”hemmafruepoken”. Arkivens dag är en möjlighet att få ta del av våra gemensamma kulturskatter.
Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Arkeion, Näringslivets Arkivråd, Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.
Alla arrangemang finns samlade på Arkivens dags hemsida.
(2024-11-06)
Se även Färg och form under Arkivens dag (2023-11-10)