Astrid Lindgrens år som förläggare och chef

Bokomslaget

Under 24 år var Astrid Lindgren chef för Rabén & Sjögrens barnböcker. När hon började 1946 var Rabén & Sjögren ett litet förlag, på randen till konkurs. Efter bara några år var det Nordens ledande barnboksförlag. Hon var den första specialiserade barnboksredaktören och hon blev en av de skickligaste förläggarna i den svenska förlagshistorien.

Astrid Lindgren delade sitt liv mellan att vara författare och förläggare hon skrev sina egna böcker på förmiddagarna och arbetade på förlaget på eftermiddagarna. Samtidigt som hon skrev böckerna om Pippi Långstrump, Mästerdetektiven Blomkvist, Barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga och de andra älskade karaktärerna var hon förläggare för många av de klassiska svenska barnboksförfattarna, t ex Lennart Hellsing, Åke Holmberg, Edith Unnerstad, Inger & Lasse Sandberg, Hans Peterson och Barbro Lindgren.

De dubbla rollerna var inte okomplicerade. Även om kritiken sällan framfördes högt fick hon länge leva med misstankar och avundsjuka. Men hon övervann båda och när hon gick i pension 1970 var hon uppskattad och beundrad som få före henne. Kjell Bohlund var under 24 år chef först för Rabén & Sjögren och sedan för Norstedts Förlagsgrupp, där Rabén & Sjögren ingår sedan 1997.

Berättelsen om Astrid Lindgrens arbete som förläggare är en sannsaga om hur ett litet förlag med små ekonomiska resurser tack vare skicklig ledning på kort tid kunde växa och bli det ledande barnboksförlaget.

Kjell Bohlund var under 24 år chef först för Rabén & Sjögren och sedan för Norstedts Förlagsgrupp. Han har även bland annat varit ordförande i Svenska Förläggareföreningen och Astrid Lindgren-sällskapet.

Kjell Bohlund:
Den okända Astrid Lindgren. Åren som förläggare och chef
Astrid Lindgren Text
Utkom 2018