Biografi över Carl Larsson

I en illustrerad biografi över Carl Larsson (1853–1919)ger Per I. Gedin en delvis ny bild av Sveriges mest populära konstnär. Från den svåra uppväxten, till de lyckliga åren i den franska konstnärsidyllen i Grèz, till storhetstiden i Sverige – som dock innebar lika mycket motstånd som framgång.

Människan Carl Larsson framträder i hela sin komplicerade personlighet, i ungdomsårens radikalism och de senare årens grubbel och kamp. Vi får följa konstnären Carl Larssons utveckling till vår största monumentalmålare och samtidig storproducent av lyckliga familjeidyller.

Livet med hustrun Karin och deras gemensamma verksamhet som epokgörande heminredare i Sundborn skildras ingående, liksom deras livslånga kärlek till varandra. 1890-talets enastående kulturliv med författare, konstnärer och kulturpersonligheter bildar en effektfull bakgrund till skildringen.

Per I. Gedin har varit chef för en rad bokförlag och ordförande för Svenska Bokförläggareföreningen Han har bland annat skrivit memoarboken Förläggarliv och Litteraturens örtagårdsmästare. Karl Otto Bonnier och hans tid.

Per I. Gedin:
Jag – Carl Larsson
Albert Bonniers Förlag
Utkom i augusti 2011

Recensioner i Expressen och Svenska Dagbladet