Uniformer i järnvägsnära verksamheter

I snart 45 år har Göran Enqvist samlat på märken och beklädnader relaterade till spårbunden trafik. Mössor, uniformer, knappar, emblem och andra tidstypiska uniformsmärken har alltid varit hans stora passion. Allt började 1978 med ett mössmärke och utvecklades snabbt till ett livslångt samlande.

För boken Uniformer i järnvägsnära verksamheter har författaren grävt djupt i arkiven och lyckats samla ihop ett gediget material från forna tiders järnvägsnära verksamheter. Boken beskriver ingående historien bakom uniformerna samt utvecklingen genom åren – från tidigt 1900-tal till sent 1990-tal.

Då området uniformer kring våra järnvägar är mycket större än vad man först kunde ana kommer materialet att delas upp i en serie på tre böcker varav det här är den första. Del 2 kommer att handla om SJ:s uniformer från 1856 till bolagiseringen 2001 och den tredje boken ska behandla de enskilda järnvägarnas, privatbanornas uniformering och emblem.

Uniformer i järnvägsnära verksamheter bjuder på 160 sidor nostalgigodis från en era av järnvägsromantik och innehåller många fantastiska bilder som spänner över ett drygt sekel. ”Ett måste för entusiaster och kännare med förkärlek till historien bakom järnvägen och dess uniformer”, enligt förlaget.

Göran Enqvist började arbetat på SJ 1980 och har kört tåg för SJ, Citypendeln, TGOJ och Green Cargo. Han är även examinerad på ånglok.

Göran Enqvist:
Uniformer i järnvägsnära verksamheter
Trafik-Nostalgiska Förlaget
Utkom 2021