De svenska historiedagarna i Uppsala i höst

Efter att har varit inställda under två år på grund av pandemin är nu återigen dags för De svenska historiedagarna. Det stora historiemötet arrangeras i Uppsala den 30 september till 2 oktober med titeln ”Här är gudagott att vara!”.

– Det har varit en tråkig tid med inställda konferenser och fåfänga försök att hitta på något slags substitut. Vi hade ju ett färdigt program i mars 2020 så vi har så att säga suttit med fingret på startknappen ett bra tag – och nu får vi äntligen trycka, säger Lena Milton, som är ansvarig för programgruppen.

Invigningen och alla seminarier äger rum på Uppsala universitet. Programmet består av 36 parallella seminarier med bland annat Peter Englund, Kristina Ekero Eriksson, Maja Hagerman och Folke Schimanski som föreläsare. Uppsalas historia kommer att belysas ur många perspektiv, bland annat universitetet, domkyrkan, Silverbibeln, bruken, Gamla Uppsala och stadens industriella historia.

– Vi har bjudit in ett trettiotal förnämliga föreläsare, och det är lite extra roligt att vi i år lyckats locka hit Peter Englund, något många deltagare länge önskat, säger Milton.

På söndagen är det i vanlig ordning utflykter, med teman som ”Tusen år längs Vendelåns och Fyrisåns dalgångar” och ”Hemma hos botanikens fader”.

Historiedagarna arrangerar årligen sedan 1995 av den ideella föreningen De Svenska Historiedagarna. Det senaste arrangemanget i Helsingfors 2019 lockade 380 deltagare.

– Deltagare har hört av sig och frågat och det har varit tråkigt att inte kunna ge något positivt besked. Men nu känns det som att vi ska få rusa ut på grönbete, och att döma av det ovanligt stora antalet anmälningarna redan i april delas känslan av deltagarna, säger Lena Milton.

(2022-05-20)

Se även Svenska historiedagar i Helsingfors (2019-10-04)