De viktigaste svenska idrottsmännen genom tiderna

Trots att Sverige är ett relativt litet land med en ännu mindre befolkning har några av sportvärldens största namn kommit härifrån. Svenska idrottsmän har satt Sverige på kartan i allt från skidåkning och boxning till fotboll och tennis.

I den här artikeln går vi igenom några av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Vi gör en djupdykning in i deras karriär, uppväxt och inverkan på sportvärlden.

Ingemar Stenmark – Skidåkning

Det går inte att nämna svenska sportlegendarer utan att prata om Ingemar Stenmark. Han är en av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna och har haft stor inverkan på skidsporten. Under hela sin karriär var Ingemar Stenmark en stor förebild och symbol för svensk skidåkning, vilket han fortsätter att vara än idag.

Ingemar föddes den 18:e mars 1956 i Joesjö, som är en liten by i södra Lappland. Redan som liten fattade han intresse för skidåkning och under 70-talet tog karriären fart på riktigt. Han debuterade i världscupen 1974 och året därpå vann han sin första världscupseger i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland.

Under sin karriär har Ingemar vunnit hela 86 världscuptävlingar. Det är ett rekord som ingen har varit i närheten av att slå sedan dess. Stenmark var känd för sin väldigt tekniska skidåkning, speciellt hans unika förmåga att kontrollera skidorna och kunna vända snabbt i höga hastigheter.

Björn Borg – Tennis

Även om de som inte fanns när Björn Borg var aktiv känner igen namnet, mycket tack vare det kända klädmärket med samma namn. Björn är en av Sveriges kändaste idrottsprofiler och är som tennisspelare känd över hela världen.

Björn Borg föddes den 6:e juni 1956 i Södertälje, strax utanför Stockholm. Han började spela tennis tidigt och redan som litet barn tränade han flitigt. Vid 15 års ålder representerade han Sverige i Davis Cup och vann sin första Grand Slam-titel tre år senare som 18-åring. Det gjorde honom till den yngsta spelaren någonsin som vunnit en Grand Slam-titel.

Under sin karriär vann Borg hela 11 Grand Slam-titlar, varav fem från French Open och sex stycken från Wimbledon. Han var en av de mest dominanta tennisspelarna under hela 70-talet och början av 80-talet och rankades som världsetta i hela 109 veckor. Hans spelstil är känd för sin precision, defensivitet och det för tiden väldigt ovanliga tvåhandsbakslaget.

Zlatan Ibrahimovic – Fotboll

Trots att han är den enda idrottaren på listan som fortfarande är aktiv har Zlatan Ibrahimovic ändå haft en svårslagen inverkan på fotboll i Sverige och resten av världen. För dig som gillar att spela på fotboll finns det många sidor med betting utan svensk licens som du kan testa på. Zlatan är Sveriges utan tvekan kändaste fotbollsspelare och en av världens mest framgångsrika stjärnor.

Zlatan föddes den 3:e oktober 1981 i Malmö. Där växte han upp i stadsdelen Rosengård och började väldigt tidigt med fotboll. Proffskarriären började redan i ung ålder när han som 17-åring debuterade i Malmö FF:s A-lag. Han växte snabbt fram som en av Sveriges mest lovande talanger och tog snart sin talang utomlands.

Ibrahimovic har spelat i flera olika europeiska klubbar under sin karriär, inklusive Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona och Paris Saint-Germain. Han har även under en kortare tid spelat i amerikanska LA Galaxy och blev snabbt känd i landet på grund av sin tuffa attityd.

Zlatans spelteknik kännetecknas av kraft och styrka kombinerat med skickliga dribblingar och akrobatiska mål. Hans karriär är fylld av otroliga mål som kan ses om och om igen och som har inspirerat unga fotbollsspelare världen över.

Andra kända svenska idrottsmän genom tiderna

Sveriges idrottshistoria är full av andra kända idrottsmän som gjort genomslag världen över i olika sporter. Peter Forsberg, Henrik Lundqvist och Börje Salming är några exempel på några av världens genom tiderna största hockeyspelare från Sverige.

Gunde Svan är en annan stor skidåkare. Till skillnad från Ingemar Stenmark fokuserade och tävlade Gunde i längdskidåkning och vann totalt fyra OS-guld och nio VM-guld under sin karriär. Ingemar Johansson är en annan svensk legendar, som verkligen satte svensk boxning på världskartan.