Den stridbara Ingrid Segerstedt Wiberg

Hon kallades ”motvalls käring” och ”tuffast i stan” och hon hyllades och prisades för sitt mod och sin integritet. Ingrid Segerstedt Wiberg (1911–2010)var verkligen inte rädd för att utmana, även om det ofta innebar stora rubriker och löpsedlar. Bakom uppmärksamheten låg ett livslångt engagemang för fred och mänskliga rättigheter, och en unik personlighet.

I denna biografi, som sträcker sig över närmare hundra år, följer vi henne från blyg ung kvinna uppvuxen i skuggan av den berömde fadern, antinazisten och chefredaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning Torgny Segerstedt, till hennes förvandling till orädd ledarskribent – den första kvinnliga i Sverige – och liberal riksdagspolitiker. Ingrid Segerstedt Wiberg var en socialliberal av en utdöd sort som inte ens i plenisalen drog sig för att utmana sitt eget parti. Hon ingick i starka partiöverskridande kvinnliga nätverk.

Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar person som under sitt liv mötte både motstånd och motgångar, såväl i yrkesliv som i privatliv. Vad de flesta minns är dock hennes envisa engagemang för flyktingar och mot nazism.

Christian Catomeris är journalist och författare. Han har tidigare arbetat på SVT, bland annat som Europakorrespondent. Han har tidigare skrivit bland annat Det ohyggliga arvet – Sverige och främlingen genom tiderna och Svenska Akademien – makten, kvinnorna och pengarna.

Christian Catomeris:
Ingrid Segerstedt Wiberg – den stridbara
Bokförlaget Atlas
Utkom 2023