Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) grundades 1902 och var under hela 1900-talet en av marknadens absolut viktigaste aktörer. Föreningen framhöll själv att dess verksamhet bedrevs objektivt och politiskt neutralt och denna självbild har också kommit att införlivas av tidigare forskning.
I sin doktorsavhandling Fri att konkurrera, skyldig att producera visar historikern Hans Dahlqvist emellertid att SAF på intet sätt var någon politiskt neutral organisation. Föreningen bedrev från första början en självpåtagen kamp för friheten mot socialismen. Just värnandet av friheten var centralt i SAF:s ideologiska budskap. Den starka frihetstron förenades dock med krav på anpassning till en sträng arbetsmoral, vilket gjorde den förespråkade friheten kraftigt villkorad. I realiteten handlade det om en frihet att konkurrera och en skyldighet att producera.
Hans Dahlqvist utgår i avhandlingen från en problematisering av det liberala frihetsbegreppet, vars kärna utgörs av tron på lagstyret. Innebörden av det är att individen skall vara fri att tycka, tänka och handla hur hon/han vill, så länge de skrivna lagarna inte bryts. Detta är en formell frihet, en frihet från tvång och yttre inblandning, som i sin mest avskalade form kan sammanfattas med följande ord av den forne SAF-ordföranden Curt Nicolin: "Vill människorna köpa en segelbåt istället för att konsumera sjukvård ska de få det."
Det kapitalistiska samhället, som är beroende av att den breda basen av arbetare ser det som sin skyldighet att gå till arbetet, skulle dock inte kunna upprätthållas under dessa premisser. Till de skrivna lagarna måste det därför fogas oskrivna lagar i form av normer och etiska regler.
Den liberala friheten blir i förlängningen en frihet och en skyldighet att reproducera det kapitalistiska samhället. Individerna är fria att göra vad de vill, så länge de gör det som förväntas av dem. Det är utifrån denna paradox i det liberala frihetsbegreppet, som SAF:s ideologiska utveckling granskas i Hans Dahlqvists avhandling. Undersökningsperioden sträcker sig från grundandet av SAF 1902 fram till 1948.
Hans Dahlqvist:
Fri att konkurrera, skyldig att producera. En ideologikritisk granskning av SAF 1902-1948
Institutionen för humaniora, Växjö universitet.
Disputation: 19 december 2003.
Opponent: fil.dr Åsa Linderborg, Uppsala universitet.