Flyget 100 år firas i Linköping

Den 17 december firas flygets 100-årsjubileum på många håll i världen. I Linköping, som kallas flygets vagga i Sverige, firar kommunen, Flygvapenmuseum och Saab detta gemensamt, bland annat genom att en Gripensimulator invigs på Flygvapenmuseum i närvaro av kung Carl XVI Gustaf.

Den 17 december 1903 genomförde bröderna Orville och Wilbur Wright den första kontrollerade och bemannade motorflygningen på stranden vid Kitty Hawk i North Carolina, USA.

I Linköping öppnade flygbaronen Carl Cederström en flygskola på Malmslätt 1912, här utvecklades de första flygplanen av Flygvapnets Centrala verkstäder på Malmen. Svenska Aeroplanaktiebolaget (Saab) började sin verksamhet i slutet av 1930-talet, och här har sedan dess utveckling och produktion av flygplan för militärt och civilt bruk fram till dagens JAS 39 Gripen.

Som ett led i firandet av flygets 100-årsdag vill Linköpings kommun, Flygvapenmuseum och Saab gemensamt visa hur viktig kopplingen mellan kommun, industri och Sveriges flyghistoria är för regionen.

– Flyg är en av Linköpings och därmed fjärde storstadsregionens främsta kompetenser. Den kunskap som har byggts upp genom åren är det många i världen som avundas oss. Många miljarder satsas i andra delar av världen för att uppnå just detta, säger Eva Joelsson, borgmästare för Linköpings kommun.

– Därför firar vi i Linköping Flyget 100 år och det har känts naturligt att göra det tillsammans med Saab och Flygvapenmuseum, som på olika sätt både representerar historia och framtid, säger Joelsson.

Firandet sker bland annat genom att ett antal flygplan har placerats ut på pelare längs med E4 utanför Linköping. Dessutom invigs en Gripensimulator på Flygvapenmuseum, där allmänheten kan få prova på att flyga Gripen. Simulatorn, som utvecklats av Saab Aerosystems, är resultatet av den gåva som överlämnades till flygvapnets 75-årsjubileum 2001. Flygvapnet valde att placera den på Flygvapenmuseum i Linköping.

(2003-12-17)