En kvinnas försvinnande och ett Sverige i förändring

I Skravelsjö utanför Umeå försvann den 19-åriga Sara Eriksson efter ett restaurangbesök. Polisen påbörjade ett stort spaningsarbete och grepe kort därpå en man som snart misstänktes för övergrepp på flera kvinnor.

Det var hösten 1987. Den livstidsdömde spionen Stig Bergling rymde under en permission. I Sjöbo i Skåne beslutade politikerna att hålla folkomröstning om flyktingmottagandet. På affischer varnade myndigheterna för aids. Polisen jagade Olof Palmes mördare.

Umeå 87 är en reportagebok om en brottsutredning i Västerbotten med ett oväntat slut, men det är också ett porträtt av ett Sverige av igår. Av ett samhälle strax före det kommunistiska Östeuropas kollaps, medlemskapet i EU, monopolen som utmanas och invandringsfrågan som ska bli politisk dynamit.

Pontus Mattsson är författare och journalist. Han har arbetat som politikreporter på Sveriges Radio och Sveriges Television i många år. Han har gjort flera uppmärksammade reportage om Sverigedemokraterna, senast i boken In klampar Jimmie. Sverigedemokraternas entré i politiken.

Pontus Mattsson:
Umeå 87. En kvinnas försvinnande och ett Sverige i förändring
Fri Tanke
Utkom 2024