En titt på dammsugarens historia och utveckling

Idag har dammsugaren en naturlig plats i nästan alla svenska hushåll och många skulle nog ha svårt att föreställa sig att klara sig utan en. Men det har inte alltid sett ut på det här sättet. Så när tillverkades den första dammsugaren egentligen? Och under vilken period blev den en vanlig produkt att ha i Sverige? Detta och mycket mer än så försöker vi att luska ut i denna titt på dammsugarens historia och utveckling.

Den första dammsugaren

Världens första dammsugare uppfanns år 1868 i USA. Det som gav upphov till uppfinningen var upptäckten att stora mattor som drog till sig damm också var en fråga om hygien och hälsa. Till en början var dessa dammsugare massiva och otympliga. Så pass att de inte gick att använda och förvara i vanliga hem.

I takt med att livsstandarden höjdes och fler fick tillgång till el utvecklades också dammsugaren. Ett företag som var tidigt med att ta fram en variant av dammsugare som var möjlig att hantera i hemmet är Electrolux. Idag är samma företag ledare inom dammsugare och andra elektriska hushållsmaskiner.

Från dörrknackning till e-handel

Till en början skedde försäljning av dammsugare via dörrknackning och det var ett sätt för Electrolux och andra företag att få nära kontakt med köpare. All respons och feedback från kunderna tog man sedan till sig för att vidareutveckla dammsugarna.

Idag handlas dammsugare främst hos återförsäljare antingen direkt i fysiska butiker eller på nätet. Dörrknackningar är med andra ord ett minne blott. En tydlig fördel med att köpa online är tillgången till tester och jämförelser. Det går alltså att se vad hundratals andra konsumenter tycker och tänker kring specifika modeller innan ett köp genomförs.

Miljötänk och praktiska förbättringar

Moderna dammsugare är både miljövänligare och lättare att manövrera än tidigare modeller. Tack vare att dammsugarna numera är utrustade med så kallade HEPA-filter är de också en räddare i nöden för allergiker. Därtill är de oftast tystgående och energisnåla.

Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan på marknaden – allt från klassiska golvdammsugare och flexibla sladdlösa skaftdammsugare till självgående robotdammsugare. Dessa tekniska framsteg har alltså resulterat i att det går att skaffa sig en dammsugare för alla tänkbara typer av användningsområden. Dessutom behöver det inte nödvändigtvis bli en dyr affär heller, med tanke på den konkurrens som råder.

Dammsugare med artificiell intelligens

Senaste snacket om AI, eller artificiell intelligens, har nog inte undgått någon. Vi sägs vara mitt i en AI-revolution och att denna teknik kommer att förändra hur vi lever på olika sätt. Redan i dag ger AI “liv” åt robotdammsugare. Med hjälp av AI kan robotdammsugare bland annat identifiera föremål, planera sin städrutt och optimera energiförsörjningen.

I framtiden kan man nog vänta sig att AI blir allt mer involverad i våra hem och inte bara robotdammsugaren. Smarta hem blir ännu smartare och vi väntar med spänning!